Hüseyin Kolaç Hüseyin Kolaç Özgür Düşünce

Dini Siyasete Alet Etmeyin!


Yayın: Güncelleme:


Önce şunu belirtmeliyim ki, kanunları beğenelim, beğenmeyelim herkes uymak zorundadır. Aksi halde her bir kişi kendi kanununu uygulamaya kalkarsa kaos olur, terör olur. Bu durum ise hiç kimseye yaramaz, diğer toplumlara seni yem yapar sadece.

Günlük hayatımızda çok sık duyarız bu cümleleri. ‘’ Dini siyasete alet etmeyin, dini kullanıyorlar, sahtekarlar.’’ Ama hiç düşünmeyiz, din ne demek, siyaset ne demek. Din dediğimiz de, siyaset dediğimiz de insan içindir. İnsan hayatını yönlendiren, şekillendiren kavramlardır bunlar. Her ikisi de bir inançtır aslında ve tüm hayatımızı kuşatır. İman, inanmaktır, benimsemektir, kabullenmektir, boyun eğmektir. Birinde Allah’a ve Peygamberine iman edip uyarsın, diğerinde şeytana, nefsine ve kullara iman edip uyarsın.

İnancım yani dinim, benim yaşamımın her anındadır. Kişisel hayatımdan, aile hayatıma, toplumsal hayatımdan, devlet hayatıma kadar her anımı kapsar ve inancıma göre yaşamamı ister. Siyaset yapanlar, yani belirli bir dünya görüşünü savunanlar da aynıdır. Onlar da hayatımın her anını kapsayan fikirler sunarlar. Her iki kelime de aslında bir yaşam şeklini anlatır ve sunar.

Normal günlük yaşamında dininin emrettiği şekilde yaşayanların, siyasete girdiklerinde de aynı şekilde yaşamaya çalışması kadar doğal bir şey olamaz. Dini siyasete alet edenler, normal yaşamında dini vecibelerini yerine getirmeyip te, siyasete atıldığında, dini hassasiyetleri olan kişilerden oy alabilmek amacıyla, seçim meydanlarında dine inanıyor ve yaşıyormuş gibi nutuklar atıp, pozlar verenlerdir.

Din ve dünya görüşünün çatıştığı nokta laikliktir bizim gibi toplumlarda. Müslümansın ama laiksin. Çok yaman bir çelişkidir bu. Zira birinde her anını kuşatan İlahi emirler vardır, birinde yine her anını kuşatan ve İlahi emirlerle çelişen senin gibi insanların görüşleri. Maalesef ülkemizde laiklik ve Atatürkçülük cumhuriyetin ilanından itibaren, inanan insanlara baskı ve kısıtlama aracı olarak kullanıldı. Şükür son yıllarda bu durumu, önemli ölçüde aştı artık bu millet.

Peki kısaca nedir laiklik? Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Laiklik hakkındaki kanuna uyabilirsin, çünkü yönetim böyle, toplumsal düzen böyle. Kanuna uymakla, laikliğe inanıp, benimsemek, savunmak arasında çok büyük fark var. Buna inanıp kabullenen kişi haşa şunu kabul etmiş, inanmış demektir. ‘’ Allah’ım namazımda varsın, orucumda varsın, haccımda, zekatımda, sadakamda vb. varsın, inandım kabul ettim. Ama dünya işlerime sen karışma, ben beni yönetirim, sen o alanlarda yoksun. ‘’

Allah’ın ve Peygamber Efendimizin kesin hükümlerinin olduğu yerlerde Allah’ın kanununa değil de, insanın kanununa inanıp, iman ediyorsak işte sıkıntı burada.

Hem ‘’ Elhamdülillah Müslümanız ‘’ diyeceğiz, hem de ‘’ Ben laikim ‘’ diyeceğiz. Herkes önyargılarından uzak, tarafsız olarak şunu sormak zorundadır. Sağlam bir iman ve ebedi hayatta kurtuluş için insan kendisini, inançlarını sorgulamak zorundadır. ‘’Ben hangisine inandım? Allah’ın ve Peygamberin hükümlerine mi, benim gibi kul olan insanın hükümlerine mi?’’

Allah’ın ve Peygamberinin kesin hükümlerinin olduğu yerlerde, insan hüküm koyamaz inancımıza göre. O hükümlere inanmak, itaat etmek zorundadır. İnancın gereğidir bu. Allah’ın ve Peygamberinin kesin hükümlerinin olmadığı, ihtiyaç duyulan alanlarda ise, kullar İslam’a ters düşmeyecek şekilde, insan ve toplum hayatını düzenleyen kanunlar çıkarabilir.

Emir Allah’tan, irade bizden. Yollar belli, sonuçlar belli. İsteyen istediğini olsun ne diyeyim?

Bütün güzelliklerin sizlerle olması dileği ile, Allah’a emanet olun. 


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ali ASİLHAN
7.02.2019 / 13:58:53
Hüseyin Kardeşim Merhaba yazın vesilesi ile üçbeş satır yazmak istedim. Bir ülke düşün farklı dine,farklı mezheplere hatta ateist ve deistler yaşıyor.Siz devlet olarak bir dini ve mezhebi benimsediniz herşeyi bu din ve mezhebe göre düzenliyorsunuz,diğer din mensupları,deist ve ataistler memnun olur mu? Ülke birliğini bütünlüğünü sağlayabilirmisiniz? Siz kendi inançlarınızı dayatırsanız bu adalet olur mu?Adaletin olmadığı yerde huzur olur mu? Laiklik:Devletin farklı inanç mensuplarının birarada devletin bekası,milletin huzuru,milletin birarada tutma acısından,devletin tarafsız olması için LAİK olmak zorundadır.Bu nedenle Devlet,inançlar da laik(tarafsız),Ama kişiler Laik olamaz,diye düşünüyorum. aYRICA(la ikrahe fiddin ne demek?)Selam ve sevgilerimle
Hüseyin KOLAÇ
7.02.2019 / 20:52:07
Ali ASİLHAN kardeşim yapıcı yorumun için teşekkürler öncelikle. Yazıya dikkat edersen ben kimseye dini zorla dayatalım demedim. Allah bile inançta zorlamamışken, ben kimimki zorlayayım. Dinde zorlama yoktur. Dinin gereği de budur esasen, herkesi iradesinde hür bırakmış Yüce Yaratan. Devlet her inanca, her insana elbet saygı gösterecek, insana insan gözüyle bakacak. Başka inançların garantisi zaten dinimiz. Adalet mülkün yani devletin temelidir. Benim anlatmak istediğim yazıda da görürsünüz bunu zaten, senin de dediğin gibi müslüman kişi laik olamaz, bu çelişkidir çünkü. Bir itirzımda şudur ki, laiklik bizim gibi ülkelerde inanan kişilere baskı aracı olarak kullanıldı yıllarca.
9.02.2019 / 16:06:37
Allah'ın kendine "hâdim" olması gereken kullarına kendini âyan edebilmesi PEYGAMBERLERİNE inanmamızı gerektiriyor. Bunu gizli de (ayan-ı sabite) yapmadığı için de bizi "mükellef kılmış. Nimetlerinin sonsuzluğu büyüklüğünün (kebir) delilidir.Kesir (detay da hayran olanlar da ona gider. Kudret kendini açmakla meşkuldür. Ahi Naci İşsever.
Hüseyin KOLAÇ
12.02.2019 / 13:47:45
Ahi Naci İŞSEVER kardeşim yorumun için teşekkürler, Allah razı olsun. İman zaten Allah'ın Kitabı ve Peygamberi ile bildirdiklerinin tamamına inanıp, kabullenmektir. Peygambersiz iman, iman değildir. Biz dilimiz döndüğünce anlatalım, takdir Allah'ındır. Ne mutlu Allah'ın kudretini idrak edebilenlere. Ne mutlu her şeyin sahibine ve sonsuz merhameti olana iman edip, kendini teslim edebilenlere.

YAZARIN SON YAZILARI

Endişe Duyuyorum

Endişe Duyuyorum

Güçlü olduğun kadar bağımsız ve özgürsün.
Hukuk mu, Güç mü?

Hukuk mu, Güç mü?

Hüseyin Kolaç'ın Köşe Yazısı: Diğer ülkelerin insanlık adına söyleyecekleri sözleri kalmamıştır.
Sosyal Medya

Sosyal Medya

Günümüz dünyasında küreselcilerin ve yandaşlarının en önemli silahlarından biri, sosyal medyadır.
Emperyalizmin Sonu

Emperyalizmin Sonu

Kula bela gelmez, hak yazmayınca, Hak bela yazmaz, kul azmayınca.
Lailaheillallah

Lailaheillallah

Allah'tan başka İlah yoktur.
İşimiz Var

İşimiz Var

Gün, hepimizin geleceği, vatanın ve milletin bölünmezliği, bağımsızlığı için, kenetlenme günüdür.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.