Taraklı nın Yüzü Turizmle Gülüyor
Marmara Bölgesinin doğusunda Sakarya İli’nin güneyinde 4200 nüfuslu küçük bir ilçe Taraklı.
Taraklı henüz yeni keşfedilmeye başlandı. Ve tabiî ki ilçede çekimleri yapılan bir reklam filmi sonrasında ilçeye gelen ziyaretçi sayısı arttı aniden.
“Taraklı artık kabuğunu kırdı” diyor Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman.
“Taraklı yakında daha fazla ziyaretçi ağırlayacak” diyor.”Böylelikle ilçe ekonomisi turizmle canlanacak” diye konuşuyor.
Cıttaslow (Sakin Şehir) üyeliği müthiş heyecan katmış Taraklı’ya.
Bu yolda çalışmalar yoğun. Küçük bir kapalı kutu gibi uzun seneler açılmayı bekledi. Taraklı Uluslar arası sakin şehirlerden biri ilan edilmiş.
Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla çalışmalar başlamış.12 ev ve Tarihi Kntler Birliği ile Çekül’ün katkılarıyla projelenen 60 dükkandan oluşan Orhangazi ve Yunuspaşa çarşıları restore edilmiş. Birde Ankara caddesinde ilçenin adeta simgesi Kültür evi var. İçerisindeki değerlerler Taraklı’nın kültürünü yansıtıyor adeta.
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ilçenin turizmde ki geleceğinden ümitle söz ediyor “Çünkü burası Sakarya’nın vitrini” diyor. Halen 120 olan konaklama yatak kapasitesinin artacağını söylüyor.
İlçede yatırımları devam eden Taraklı Termal A.Ş den de söz ediyor Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman. Maliyeti epeyce yüksek yatırımlar olduğunu anlatıyor.
Taraklı’da yaşayan insanların çoğu emekli. Çok göç vermiş eskiden başta İzmit ve İstanbul gibi illere. Ve en büyük sıkıntıyı dile getiriyor. Yaşanan bu göçler sebebiyle pek çok ev boş kalmış. İşte en büyük sıkıntı “yıkılan evler”.
Taraklı’da yaşayanlar evlerin restorasyonundan memnun. Herkesin dilindeki cümle “Acaba bizim ev ne zaman restore edilir?” şeklinde.
Muzaffer Gezer ilçenin en yaşlı sakinlerinden biri. Eskiden elma tüccarlığı yaparmış.”Eskiden Taraklı’dan İstanbul haline kamyon kamyon elma nakliyesi yapılırdı” diyor. Ardından başlıyor sıralamaya “Erik tüccarları, ayakkabı tüccarları, yumurta tüccarları vardı” diye sıralıyor. “Şimdi nerde o eski Taraklı “ diyerek “Şimdiki gençler baba parasıyla yaşıyor” diye ekleyiveriyor laflarına.
Taraklı’da emlak ve arazi fiyatlarında da büyük artışlar olduğu belirtiliyor. Kayaboğazı göledi kıyılarında arazinin dönümü yaklaşık 5 bin TL. Termal tesisleri bölgesinde de satılık araziler var. Ancak yüksek fiyat olduğu için kimse alıcı olmuyor. Evler tescilli olduğu için fiyatları da çok yüksek.
Taraklı’nın Köpük Helvası ve Uğut tatlısı meşhur. İlçeye gelenler mutlaka alıyor.
Taraklı adının, şimşir ağacından veya manda
boynuzundan yapılan taraklardan geldiği görülüyor. Tarak haricinde kaşıkçılık da uzun yıllardan beri yapılır. Hatta 1900’lü yıllarda Taraklı kaşıkları Paris’te sergilenmişler. Dokumacılık ve ipekböcekçiliği de eskilerde yapılan işlerden
Yavuz Sultan Selim’in Ridaniye Seferi sırasında Taraklı’da kışlayan Veziri Yunus Paşa tarafından 1516 yıllarında yapıldığı sanılan bir cami bütün orijinalliğiyle duruyor
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman son olarak şu sözleri ekliyor
“Taraklı yıllardır bakir kaldı. Şimdi elimizdeki zenginliğin farkındayız, ve onun gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eski evlerimiz nefes alıyor ve biz onları yaşatmak için mücadele edeceğiz. Taraklı’yı, Kültür, doğa ve sağlık turizminin yeni adresi olarak tanıtacağız. Enerjimizi bu yönde harcamaya devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor
Sayın Tacettin Özkaraman’ın belirttiği gibi Taraklı’da önemli gelişmeler olmuştur.Hafta sonunda ilçeye gelen ziyaretçi sayısına bakıldığında bu gelişmeler göz önüne serilmektedir. Şayet belediye rutin hizmetleri gerçekleştirmede daha özverili olursa Taraklılıların daha da mutlu olacağı gerçektir.
Tekrar görüşmek dileğiyle Hoşçakalın.
Selam ve saygılarımla
#