2015’de yapılması gereken 25. dönem milletvekili seçimlerinin de, 2016’ya kalma ihtimali gündemde...
İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:
Anayasa uzlaşma komisyonu çalışmaları sonuç getirmedi ve AKP de, B planına geçme hazırlığına başladı. AKP`nin ilk etapta, 35-40 maddelik bir ``Mini Paket`` ile, kendi değişiklik teklifini TBMM`ye sunacağı öğrenildi. Bu paketteki sürpriz ise, genel seçimlerin 4 yılda bir yerine, 5 yılda bir yapılması olacak. Böylelikle 2015`de yapılması gereken 25. dönem milletvekili seçimlerinin de, 2016`ya kalma ihtimali gündeme gelecek. Ancak hukuki bir tartışma da çıkacak.
ERDOĞAN İSTİYOR
Başbakan Erdoğan, genel seçim süresini bir yıl kısaltmakla hata ettiklerini söylemişti. Bu amaçla Anayasa`nın 77. maddesindeki, ‘`TBMM seçimleri dört yılda bir yapılır`` hükmü, 5 yıl olarak değişecek. Bu değişiklikle, AKP tüzüğündeki 3 dönem şartı nedeniyle, 2015`de aday olamayan ve aralarında bakanların da bulunduğu toplam 73 AKP`linin milletvekilliği süresinin bir yıl uzayabileceği belirtiliyor. Ancak bu durumun, Anayasa`da yapılan değişiklik ile Cumhurbaşkanının görev süresi için 5+5 formülü getirilmesine rağmen, Anayasa Mahkemesince mevcut Cumhurbaşkanı için 7 yıllık sürenin benimsemesindeki gibi, hukuki bir tartışmaya neden olabileceği de vurgulanıyor. Bu durumda değişiklik yapılsa bile 5 yıllık seçim dönemimin, mevcut parlamento için değil, bir sonraki Meclis için geçerli olacağı öne sürülüyor.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI
AKP`nin Anayasa paketinde ‘`Başkanlık Sistemi`` yerine ‘`Partili Cumhurbaşkanı` formülü de olacak. Anayasa`nın 101`inci maddesindeki ‘`Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir`` maddesi çıkarılacak. Böylelikle AK Partinin şimdilik Başkanlık sisteminden de vazgeçeceği de anlaşılıyor. Bu değişikliğe MHP ve CHP`nin karşı çıkacağını hesaplayan AKP, BDP`nin talebi olan bazı maddeleri de pakete dahil ederek, 29 sandalyesi olan bu partiden destek almayı da öngörüyor. ‘`Mini Anayasa`` paketi için TBMM`nin tatile girmeyerek, yaz aylarında da çalışması hedefleniyor. 326 sandalyesi bulunan AKP, bu paketi TBMM`den geçirip sonbaharda da referanduma götürmek için, en az 4 desteğe gerek duyacak. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bugüne kadar 173 maddeyi görüştü. Bunlardan sadece 40`ında uzlaşma sağladı. #