Geleneksel Hayır Pilavları
Hayır Pilavları
Değerli Okuyucular
Bu gün sizlere Taraklı’ da ki yine güzel bir gelenekten bahsedeceğim. Her yıl köylerimizde sırayla yapılan hayır pilavlarından bahsedeceğim.
Yüz yıllardan beri köylerimizde sürdürülen hayır pilavları geleneğinde ki asıl amaç hasat zamanına girecek olan köylünün ürününden bol verim elde edebilmesi için dua ettiği zamandır.Ayrıca köyler arası dostluk ilişkilerinin de kuvvetlendirildiği geleneksel olarak yapılan hayır pilavlarında köylerimiz sırayla belirlenmiş günde iş mevsimi arifesinde pilavlarda bir araya gelirler.Her köy pilav gününü belirledikten sonra köyün ileri gelenleri muhtarın ve ihtiyar heyetinin öncülüğünde toplanır.Pilav gününde harcamalar ne ise hane başı olmak üzere taksimat yapılır.Bu taksimatta heyet ne diyorsa odur.Kimse itiraz etmez.Yani hayır pilavı köylünün sosyal dayanışmasını da göstermektedir.Öncelikle kadınlar yufka hazırlayacaktır.Haftalar önce pilav için yufka hazırlanır.Akşamdan büyük kazanlar pilav yerine götürülür.Kurban edilecek hayvanlar bir gün önceden kesilir.Gecede bu işin ehli kişiler tarafından pilavlar pişirilmeye başlanır.O gece sabaha kadar uyku uyumak yoktur onlara.İlçeye bağlı köylerden ve köy hane sahiplerinin misafirlerinin toplanması ile daha önceden düzenlenmiş herkesin rahatlıkla oturabileceği bağdaş kurabileceği köyün en geniş yerinde çimenlikte toplanılır.Burada hep birlikte hayır duaları yapılır.Duaların ardında öğle namazının kılınması ile birlikte mevlit okunur.Artık pilav yeme vakti gelmiştir.Büyük kazanlarda pişirilen etli bulgur pilavı yanında yufka ve ayranla birlikte meydanda yaklaşık sekizerli onarlı gruplar halinde oturanlara dağıtılır.Dağıtım işi o köyün gençleri tarafından yapılır.İşin en güzel tarafı bu iş çok düzenli yapıldığı zaman aynı anda yüzlerce kişi pilav yemektedir.Aynı uygulama erkeklerin pilav yeme sırası bittikten sonra kadınlarda da yapılmaktadır.
Pilavların yenilmesinin ardından artık dost sohbetleri başlayacaktır. Tabi genç delikanlılar ve kızlar için ayrı bir heyecanda başlayacaktır. Doğrusunu söylemek gerekirse bir çok köyümüzde pek çok evliliklerin temeli bu hayır pilavlarında atılmıştır.
Bundan birkaç yıl öncesine kadar birçok köyümüzde pilavdan sonra çeşitli sportif organizasyonlar yapılmakta idi. Örneğin her köyde güreş olurdu. Karakucak dediğimiz güreşlere artık hayır pilavlarında yer verilmiyor. Sebebide bu müsabakalar yarışmaya dönünce köyde istenmeyen huzursuzluklar oluyor. O nedenle her türlü müsabakalar hayır pilavlarında yer almaz oldu.
Değerli Okuyucular yüz yıllardan beri devam eden bu güzel geleneğimizin sürdürülmesini diliyorum.Bu yılda Taraklımızın köylerinde hayır pilavları başlamak üzere..Pilavlarda ayrı bir gelenek ise özel davetiyesi falan olmaz.Tarihi duyan gelir.Sizlerde her hangi bir köyde hayır pilavı olduğunu duyarsanız mutlaka katılın.
Tekrar görüşmek dileğiyle Taraklı’dan selam ve sevgiler...Esen kalın..