Mutluluğun Gizli Öznesi BESİNLER

Yaşarken uğruna çabaladığımız, bazen bir kişide, bir omuzda aradığımız o mükemmel hissin, aslında doğru besinlerde olduğunu biliyor muydunuz?
Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN
Yayın: Güncelleme:

Yaşarken uğruna çabaladığımız, bazen bir kişide, bir omuzda aradığımız o mükemmel hissin, aslında doğru besinlerde olduğunu biliyor muydunuz?

İşin püf noktası hangi sorunda hangi besinleri tüketmek gerektiğini bilmek!

Serotonin, vücut tarafından oluşturulan ve besinlerde bulunmayan bir sinir taşıyıcısıdır. Vücut serotonini kendisi üretir. Serotonin besinler ile alınamaz. Ancak yapı taşı triptofan isimli bir aminoasit olan serotonin vücutta yapılır. Triptofan, serotonin yapımında önemli bir maddedir. Serotonin hormonu ‘mutluluk hormonu’ adıyla bilinen ve ruh halimizi çok etkileyen bir hormondur. Bu hormon aydınlıkta ve güneş ışığında yüksek miktarda salınır. Bu nedenle kış aylarında salınımı azalır. Serotonin seviyesindeki azalış iştahı artırır ve şişmanladıkça vücudumuzda serotonin azalır. Serotonin azaldığında iştah artar özellikle karbonhidrat içeren besinler tüketilir bu durumda vücutta insülin hormonunda dengesizlik yaratır. Yüksek insülin seviyesi ise yağ hücrelerinin enerji kaynağı olarak kullanımın engeller. Ve obeziteye yol açar. Yapılan çalışmalar çalışmalar sonucunda depresyon, migren, obsesif kompulsif bozukluk, obezite, insülin direnci, yeme bozuklukları, fibromiyoloji gibi birçok hastalığın temelinde serotonin olduğu düşünülmektedir. Serotonin hormonunun sağlıklı bir şekilde salgılanabilmesi için bilinçli beslenmek gerekir. Tiriptofan içeren besinlerin vücuda alınması ile serotonin sentezi başlar.

Serotonin yapımını artıran besin öğeleri omega-3 yağ asitleri, triptofan (amino asit), magnezyum ve çinkodur. Tiptofan içeren besinler, Hindi, yumurta, tavuk, soya, süt ve süt ürünleri, domates, kefir, ananas, keten tohumu, keçi peyniri, muz, mandalina, kakao, ceviz, badem, susam, balık, biftek ve tahıllı ürünlerde bulunur.

Sağlıklı bir ruh hali için şeker, kafein, alkol, katkı maddeleri içeren besinleri beslenmemizden çıkarmamız gerekir. Beslenmemize bol miktarda balık, omega 3 yağ asitleri, zeytinyağı, kuruyemişler, B,C,D vitaminleri, çinko, demir, selenyum ve magnezyum içeren besinlere beslenmemizde yer verilmelidir. Ve bununla birlikte egzersiz yapılmalı ve gülümsemeye çalışılmalıdır.

Aslında mutlu olmamızı sağlayan serotonin vücudumuzda mevcuttur. Sadece serotonini arttırmamız ve serotoninin serbest kalmasını sağlamanız yeterli.

Yaşadığınız her anın farkına varın, sağlıklı, huzurlu, kaliteli yaşamı seçin ve mutlu kalın..

Sağlıklı günler..


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.