ARI OLMADAN TARIM YAZAMAZSINIZ
Panele çeşitli Ziraat Fakültelerinden öğretim görevlileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürleri ile çiftçilerimiz katıldı. Sakarya ili ve Marmara Bölgesi özelinde Türkiye deki arıcılık faaliyetleri, Arı sağlığı, Arı besleme, Apiterapi, Propolis ve Polinasyon konularının işlendiği panelde üreticilerin sorunlarına da değinildi.
Panele katılım gerçekleştiren Taraklı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali ALTUN konu ile alakalı yaptığı açıklamada; Bölgemiz içinde çok önemli iş ve gelir kaynağı olan ‘’Arıcılık, çeşitli tarım kolları ile birlikte uyumlu bir şekilde yürütülebilen ve toprağa bağlı kalınmaksızın yapılabilen bir yetiştiricilik koludur. Birçok bitki üretimi, arıcılık ile birlikte ve karşılıklı yarar sağlayarak sürdürülebilir. Deniz seviyesinden binlerce metre yüksek yaylalara kadar, bitki ve çiçeğin bulunduğu her yerde arıcılık yapılabilir. Arıcılık, her yaştaki insanın yapabileceği nadir işlerden birisidir. Tarım işletmelerindeki gizli işsizliği ortadan kaldırabilecek veya fazla işgücünü değerlendirebilecek bir faaliyet alanıdır. Ailenin asıl işi olabileceği gibi, tarım işletmelerinde yan gelir olarak yer alabilir. Arıcılık az sermaye ile çok kar sağlayabilir. Yatırım bir defa yapıldığında uzun süre işletilebilir. Araziye, suya, işletme tesislerine, traktöre ve bunları çalıştıracak işçiye ihtiyaç yoktur.’’
Taraklı ilçesi konum itibari ile çok geniş bir floraya sahip, 600-1200 rakım arasında çiçeklerin, meyve ağaçlarının ve orman ağaçlarının bol olduğu bir bölge. Dolayısıyla elde edilen balın aroması da bölgeye has ve çok güzel. Elimiz altındaki bu potansiyeli doğru değerlendire bilirsek arıcılıkta markalaşa biliriz. Hali hazırda birliğe kayıtlı 18 üreticimizde toplam 470 fenni kovanla üretim gerçekleştirmekteyiz. Bu sayının taraklı için çok az olduğu, yapılacak çalışmalarla üretici ve koyan sayımızı arttıracağımızı, kovan verimliliğini yükselteceklerini belirtti.