İhtilafı Doğru Anlamak

sosyal planda da vahdete ters düşmeyen farklılıklar meşrudur, gereklidir ve hatta rahmettir.
Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ
Yayın: Güncelleme:

Burada bir noktaya dikkat çekmek gerekiyor. Aslında menfi anlamlı olmadıkları halde genelde makbul karşılanmayan kavramlar vardır. Bu kavramlar, söz konusu menfi anlamlarını toplumda meydana gelen siyasi ve fikri kavgalar içersinde kazanmışlardır. İşte bu menfi anlamlı ve sabıkalı kavramlardan biride ihtilaftır. Sözlükte arkada kalmak, ardı sıra gitmek ve muhalefet etmek gibi anlamlar taşıyan ihtilaf kelimesi, çoğu insana göre menfi anlamlı bir kavramdır. Oysa olumlu manada ihtilaf, hayatın doğasında bulunmaktadır. Kuran,bu türden ihtilafları “ayet” olarak adlandırır.



Mesela, gece ile gündüzün, dillerin ve renklilerin ihtilafı, birer ayettir. Bu türden ihtilafları yok saymak, Allah’ın ayetlerini hükümsüz kılmakla eş anlamlıdır. Kuran, aklın önünü tıkamadan insanlara ihtilaf adabını öğretmiş ve onlara müspet yorumların bereketinden faydalanma yolunu açık bırakmıştır. Bu durumda bir insan veya ekol, Kuran’ın açık bıraktığı kapıyı kapatmaya kalkışır, sadece kendi yorumunu dayatıp ihtilafa son vermeye çalışırsa tefrikaya yol açmış olur. Hemen hatırlatalım ki, dinin sabitlerini topyekun kabul edip akide planına tevhide, sosyal planda da vahdete ters düşmeyen farklılıklar meşrudur, gereklidir ve hatta rahmettir.


 
Ama bu olgular, inanç planında tevhide, sosyal planda da vahdete aykırı bir hale gelirlerse, o zaman buna tefrika denir. Tefrika ne meşrudur ne de gereklidir. Ne var ki modernizmin getirdiği “idrak sefaleti”, hem “ihtiyat alanını” ortadan kaldırdı, hem de pek çok insana “ihtilaf adabını” unutturdu. Eskiden telif eserlerde bir ulema geleneği vardı. Bir telif eserde çeşitli görüş ve iddialara yer verilir, fakat eserin sonunda, ihtiyat kabilinden yer alan şu ibareyle söz bağlanırdı: “Allahu a’lem bissevab/her şeyin doğrusunu en iyi Allah bilir.” Oysa bu gün “en iyisini ben bilirim.” veya “sadece benim bildiğim doğrudur.” anlayışı hâkimdir. Eğer ilahiyat alanı ve ihtilaf adabı korunabilseydi, on dört asırlık İslami birikimin kıymeti bugün daha takdir edilir; ihtilaflar tefrikaya ve düşmanlığa dönüşmezdi. Bu noktaya gelinmesinin temel nedenlerinden biri de, menfi anlamdaki modernist akımlardır.


 


 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.