Olmuyor...Olmuyor...Olmuyor....
Cevdet GÜNGÖR
YENİGÜN Gazetesi
Taraklı tabi güzellikleri, termal kaynakları ile Sakarya’nın en şirin ilçelerinden biridir. Şirinliğinin yanı sıra samimi insanlarınındoyumsuz sohbetleri, yalazaları ile meşhur bir yerdir. Bu nedenle Türkiye’nin 3 yavaş şehir ünvanlı ilçesinden biridir.
***
Taraklı’nın en büyük özelliklerinden biri ise tarihi konaklarıdır. Taraklı’da tescilli 111 yapı var.
Ne yazık ki, artık birçoğu yıkılma noktasında, harap bir şekilde bekliyor. Oysa Türkiye’nin bir başka tarihi evleri ile ünlü Safranbolu bugün iç turizmin en hareketli olduğu yerlerden biri konumunda.
Çünkü Safranbolu’nun tarihi evleri onarılmış, pırıl-pırıl bir durumda ziyaretçi akınına uğrar durumda. Safranbolu evlerini görmeye gelenler aynı zamanda ilçenin kendine has el yapımı eserleri ve yöresel ürünlerinden satın alarak yöre halkının ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlarlar.
Valiler değişti. Taraklı’nın kaderi değişmedi
Taraklı evlerinin, Safranbolu evleri gibi aslına uygun restore edilip Taraklı turizmine katkı sağlamaları konusu ben bu mesleğe başladığımdan beri hep gündemde.
Her gelen vali mutlaka Taraklı evlerinin aslına uygun restore edilmesi gerektiğini söyler. Taraklı’ya gidip, yıkılma noktasındaki tarihi değerlerin restore edilmesi gerektiğini söyler,
Son olarak Sakarya’nın yeni valisi geçtiğimiz cumartesi günü Taraklı’da ki bazı etkinliklere katılırken aynı konuya şöyle değinmiş.
“…Taraklı diğer ilçelerimizde bulunmayan tarihi yapıya ve potansiyele sahip. Rabbim bir de sıcak su, kaplıca lütfetmiş. Eğer her konudaki potansiyel iyi değerlendirilirse burası Sakarya’nın en gözde en nadide ilçesi olur hem de ülkemizin her yerinden insanlar sadece fotoğraf çekmek için gelirler. İlçemizin hak ettiği yatırım ve hizmetleri gecikmiş de olsa alacağına inanıyorum…”
Bizde inanmak istiyoruz.
İstiyoruz da bunu kim yapacak? Böylesi güzelliklerin ortaya çıkmasını kim sağlayacak?
Ne yazık ki, valiler değişiyor ama Taraklı’nın makus talihi yıllardır değişmiyor.
***
Taraklı evlerinin aslına uygun restore edilip, iç turizme kazandırılması için ilk ciddi girişim,deprem sonrası Vali Cahit Kıraç zamanında olmuştu.
Kıraç, ilimizdeki tüm basın kuruluşlarının temsilcileri ile Taraklı ilçesi’ne bir gezi düzenlemişti. O gezide Taraklı’nın eşsiz güzellikteki konaklarını dolaşmıştık. Taraklı’nın bir Safranbolu olamayışına hayıflanmıştık.
Kıraç, Taraklı evlerini ciddi olarak gündeme taşımış. Bir örnek olarak ta eski bir ilkokul binasını kültür evi olarak restore edilmesini sağlamıştı,
Fırsat var ama!..
O günden bu güne Sakarya Valiliği görevine gelen Nuri Okutan, Hüseyin Atak, ve Mustafa Büyük Taraklı evleri için bir şeyler yapmaya çalıştılar.
Ne yazık ki, topyekûn bir organizasyon gerçekleşmedi. Taraklı’da ki 111 tescilli binadan Hacı Rifatlar Konağı, Hisarlar Konağı, Fenerli Ev ve Hacı Atıf Han restore edilebildi. Birde içinde 55 dükkan bulunan çarşının dış cephe düzenlemesi yapıldı.
Bir de 6 dolayında ev, sahipleri tarafından restore edildi.
111 tescilli tarihi konak ne yazık ki, perişan bir şekilde, yıkılacakları günü bekliyorlar. Ayrıca Taraklı gibi şirin bir ilçede görüntü kirliliği yapmaları da işin cabası...
Bugüne kadar çok şey söylendi. Çok vali değişti. Ama Taraklı bir türlü Safranbolu olamıyor.
Olmuyor!..
Olmuyor!..
Olmuyor!..
***
Oysa 2003 yılında çıkan “Kültür Değerlerini Koruma Yasası” ile bu durumdaki tarih ve kültür değerlerinin korunması için hazineden ciddi bir pay ayrılıyor.
Sakarya’ya düşen bu paydan Taraklı’da faydalanmalı.
Başta Sakarya Valiliği olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, Taraklı Belediyesi, Sakarya Üniversitesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız ciddi bir koordineli çalışma ile Taraklı evlerininmakus talihini değiştirebilirler. Her kuruluş bir taraftan tutarak çalışılmazsa Taraklı hiçbir zaman bir Safranbolu olamaz.
Bence Taraklı’nın gerçek değerini bulmasını sağlayacak bahsettiği tüm kuruluşların elini taşın altına koyarak koordineli bir şekilde hareket etmesi ile sağlanabilir.
DİP NOT: Taraklı için Sakarya’nın tüm unsurlarının birlikte hareket etmesini arzu ediyoruz. Ancak Taraklı esnafı da, ilçenin hızlanan yaşantısına ayak uydurmalıdır. Örneğin Pazar günleri çarşı içinde açık bir lokanta bulmakta zorlanıyorsunuz. Taraklı’nın el emeği yöresel ürünlerinin yerini ne yazık ki, Çin malı ürünler alıyor.
Atatürk’ün Kaldığı Ev
SAKARYA’NIN AYIBI Taraklı’da 111 tescilli tarihi yapılardan biri de zamanında Atatürk’ün kaldığı yukarıda fotoğrafa görülen ev. Atatürk’ün kaldığı ev aslına uygun restore edilmeyi beklerken ne yazık ki, ayakta duracak hali kalmamış bir vaziyette. Atatürk’ün kaldığı ev Taraklı’daki restorasyon ihmalinin ne denli ciddi boyutlarda olduğunun en net göstergesi. Bu ayıp sadece Taraklı’nın değil, tüm Sakarya’nın ayıbıdır.
#