Dede Nine Kreşi
Geçenlerde komşularla Sapanca'da belediye çay bahçesinin yanındaki sandalda balık ekmek yiyelim dedik. Sonra da çay bahçesinde sohbetti niyetimiz. Çay bahçesine tam oturduk bir ses geldi " hocam nasılsın" diye. Adapazarı ufak yer. Tanıdıkların karşılaşması her zaman olası. Ama bu sefer yıllar önce Geyve'de birlikte çalıştığımız hemşiremiz Nurten Akçaoğlu'da eşi ve eşinin annesiyle çay bahçesine gelmişler..
***
Eskilerden konuştuk. Biraz siyaset,işlerden güçlerden bahsettik hep birlikte. Hala bir kamu hastanesinde çalışıyormuş. "Kayınvalidene de bakıyorsun bravo sana" diye takıldım. Öyle güzel şeyler söyledi ki.Ardından anne ve babasına bakan,ama her iki eşin de çalışmak durumunda olduğu günümüzde olası sıkıntılardan bahsetti.
Artık anne veya babasına bakanlar azaldı ama,Allahtan tamamen bitmedi.Ama her iki eş de çalışınca yaşlı anne veya baba evde tek başına kalıyor.Yaşlı olan henüz elden ayaktan düşmemiş,yani kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayabiliyor. Evlatları işten gelene kadar evde tek başına.Bu arada muhtemel ev kazalarına da açık olduklarını ihtimalini göz ardı edemezsin.Yani çalışan eşlerin aklı evde kalıyor diyor Nurten hemşire.
***
Kendi ihtiyaçlarını karşılaya bildiklerinden bakıcı tutulması gereksiz.
Serdivan Belediyesinin evde tek yaşayan yaşlılar için mahalle gönüllüleri çalışmasını anlattım.Ama bunlar evde tek yaşayan kimsesiz insanlar değil dedi. Hatta bizim gibi her iki eşin çalıştığı için anne veya babasını mesai bitimine kadar evde bırakmak durumunda olan o kadar çok insan var ki akılları mutlaka bizim gibi onların da evlerinde kalıyorlardır dedi.
***
Peki aklına gelen bir çözüm var mı dedim.
Hani dedi ufak çocuklarını kreşe gönderip işlerine giden ebeveynler var ya... Aynı o gibi dede nine kreşi olabilir. Sabah işe giderken büyükler oraya bırakılır,akşam da mesai çıkışı alınır hep birlikte eve gelinir. Evde olası kazalar olmaz.
Yaşlı olanlar bu kreşlerde kendi akranlarıyla sohbet ederler,hatta sosyal çalışmalar bile yapabilir ve hayattan da kopmazlar. Bizim de onu evde yalnız bıraktığımızda bir kaza mı oldu,yangın mı çıktı,yemeğini hazırlayabildi mi diye bir endişemiz olmaz dedi.
***
Hep ufak çocuklara yönelik açılan kreşlerin yaşlılar için de olabileceği fikri çok dikkatimi çekti. Neden olmasın.Sosyal faaliyetlere önem veren belediyelerimiz bence bu konuyu mutlaka değerlendirip gündeme almalarında yarar var. Hatta özel teşebbüs için bile cazip olabilir.
Ben beğendiğim bu fikri dillendirdim. Sakarya'da sosyal faaliyetlere önem veren belediye başkanlarına da duyurmayı görev saydım. Bu dede nine kreşlerini bir düşünün.Hayatlarının son deminde,evlatları işe gidince ,bir apartman dairesinde sabahtan akşama kadar yalnız başlarına kalmaları ne kadar zordur kim bilir. Bu dede nine kreşinde çeşitli uğraşılarla hem hayata bağlanırlar hem de bir işe yaradıklarını görüp mutlu olacaklardır.