TürkTelekom İnternet Servis Form Tıklayın

İstanbul - Ankara

Yakında bir yazı dizisine başlayacağız. Ankaradaki Taraklılılar; Bu yazı dizisinden önce bu yazıyı sizlere aktarmakta fayda gördüm.
Yayın: Güncelleme:

Gurbet Acısı


Önce bir kızıllık çöker engine
Başlar yavaş yavaş hasret sancısı
Düşlerim karışır ufkun rengine
Böyledir her akşam gurbet acısı


Geçmiyor buradan umudun yolu
Zavallı yüreğim ıstırap dolu
Kırılmış sevdamın kanadı, kolu
Böyledir her akşam gurbet acısı


Rüzgara karışan her buruk seste
Selam gönderirim ben eşe, dosta
Ayrılık faslından bir hüzzam beste
Söyletir her akşam gurbet acısı


Sılayı anarken her iç çekişte
Keder yükler bana bahar'da, kış'ta
Taşın ağırlığı nasılsa işte
Öyledir her akşam gurbet acısı


Hüzün çöktü yine şu Ankara'ya
Hiç bir şey kar etmez bu fukaraya
Bir demli çay ile bir sigaraya
Meyletir her akşam gurbet acısı


Ufuk Şen
 
İSTANBUL ve ANKARA; iki büyük yer. İstanbul, 12 milyonu aşkın nüfusu ile ülkemizin en büyük metropolü. Ve bir çok dünya ülkesinin nüfusunu katlayan bir kalabalığa sahip. Ankara ise bir kent. Ülkemizin başkenti. Taraklı bu iki büyük yerleşim yerine eşit mesafede uzaklığı ve iki şehrin arasında olması sebebiyle önem arzediyor. İstanbul da da Ankarada da Taraklılı hemşehrilerimiz çoğunlukta. Önümüzdeki haftalarda ANKARADAKİ TARAKLILILAR başlıklı bir yazı dizisi sunacağız sizlere. Bende bu yazı dizisinden önce bir girizgah yapmak istedim ve bu yazıyı kaleme aldım.

İstanbul ile Ankara arasında çok büyük farklılıklar vardır. Ankara her şeyden önce şehir değil bir kenttir. Çünkü bazı yerleşim yerleri var oldukları andan itibaren şehir statüsündedir ve öyle kalırlar. İstanbul gibi. Ama Ankara köyden kasabaya kasabadan da kente dönüşmüştür. Bunu da yine bize en iyi Ankaradaki yeni yerleşim yerlerine verilen isimler açıklıyor. Mesela Ankaradaki toplu konutlardan oluşan yerleşim yerlerine batıkent, urankent, elvankent hatta ümit köy gibi isimler verilirken, İstanbuldaki yeni yerleşim yerlerine ataşehir ve bahçeşehir gibi isimler uygun görülüyor. Burada isimden ziyade tamlayan, yer belirten sıfatlar önemli. Ankaradakiler kent diye tabir edilirken İstanbuldakiler şehir diye tabir ediliyor.

Farklılık bununlada bitmiyor tabi! Ankara da düzenli bir yapılanma olduğu için, biraz önce saydığım kentler kurulduğu için ağaçlandırma da ona göre yapılıyor. Ve bundan dolayıdır ki hani o bahar aylarında burnumuza kaçan, gözümüze değen polenleri pek görme imkanımız yoktur ankarada. İstanbul ise bir rastlantısal şehirdir. Girin kapalıçarşıya envai çeşit esnaf görürsünüz, Ankarada bu esnaflar faaliyetlerine göre belirli yerlerde toplanmıştır. Ağaç işleri Siteler de, spotçular Ulus'ta vs. vs.

Ankarada sabah bir poğaça satan dükkanın önünde sabah saat 08:00 sularında memuru, saat 10:00 da esnafı, saat 12.00 den sonrada öğrencileri ve emeklileri görürsünüz. Ama İstanbulda gidin bakalım Emirgan çay bahçesine ve oturun bakalım çınaraltında, bir bakın şöyle etrafınıza; her saatte her kesimden insanı görebilirsiniz.

Ankara da yollar düzenlidir ama Kızılay da trafiğe bir takılırsanız artık alternatifiniz yok demektir. Oysaki İstanbul da Bağdat caddesinde trafiğe takılırsanız sokak aralarından gide gide Kadıköye varırsınız.

Ankaranın havası soğuktur. İnsan ilişkileri zayıftır. Halk genellikle memur olduğu için sadece işini bilir, otomatikleşmiştir. Bu arada düğünleride çok sever Ankaranın insanı. hala bazı yerlerde eski adetlerini sürdürür. İşte bu bağlamda yeniye açılırken eskisinden bir şey kaybetmeyen bir kent diyebiliriz Ankaraya.

Ama yaşadığınız yer neresi olursa olsun; ister Ankara, ister İstanbul veya başka bir şehir başka bir kent. Gurbet insana yukarıdaki şiiri yazdırır.


 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Kemal
13.08.2007 / 17:24:56
Ufuk kardeş güzel yazmışsın gerçekten. Sen gerçekten gurbetin acısını çekiyorsun. Yoksa nasıl dizilir bu dizeler. Devamını bekliyoruz.
mustafa dağdelen
17.08.2007 / 20:30:32
yazını önce okudum ama şiiri okuyunca okuduklarımı unuttumsahi neden bahsediyordun istanbul ankara bişiler diyordun şiir balkaymak hasret olmuş akmış yüreğinden beynimizin kalbimizin mırıldandığı ancakdilimize dökemediğini sen yeteneğinle yazmışşın hasretlik taraklının köpük helvasına benzer yedikçe köpürür bitmez izmirden ankaraya istanbula saygı ve sevgiler taraklıyada şiirlerinin devamını dilerim

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.