Sakin Şehir TARAKLI
Cevdet Güngör
Taraklı Sakarya’nın “Sakin Şehir “ ünvanlı tek ilçesi. Taraklı geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülüne layık görüldü.
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, bu vesile ile ilgili yaptığı açıklamada “Sakin Şehirler” (Cittaslow) ağına üye Taraklı’nın BM Dünya Turizm Örgütü 24. Genel Kurulu’nda, dünyanın en prestijli ödüllerinden birisine layık görülmesinin gurur kaynağı olduğunu belirtti. Ödüle 75 ülkeden 175 başvurunun yapıldığını anımsatan Kaldırım, ilçenin ayırt edici doğal ve kültürel özellikleri, korunmuş geleneksel yaşam tarzı ile sürdürülebilir ve kapsayıcı kırsal ekonomik faaliyetlere ilişkin kapasitesi neticesinde bu unvanı taşımaya uygun bulunduğunu ifade etti.
***
Taraklı 5 yıllık Yunus Paşa Camisi ile aynı şekilde tarihi evleriyle tam turizm potansiyeline sahip bir ilçemiz. Yıllardır Taraklı’nın bu tarihi güzellikleri, sakin ve son derece şirin bir yer olmasına rağmen iç turizmde bir türlü hak ettiği ilgiyi göremiyor. Örneğin; bir türlü Safranbolu gibi tarihi evleri ile öne çıkan bir turizm hareketliliğine sahip olamıyor. Taraklı Dünya Sakin Şehirler ağına alınıyor. Son olarak Birleşmiş Millet tarafından “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülüne layık görülüyor ancak biz Taraklı’nın kıymetini pek bilmiyoruz. Şayet bilseydik bugün Taraklı’da kayıtlı olan tescilli evlerden sadece 5 dolayındakinin restorasyonunu yapmakla kalmazdık. Söz konusu bu restorasyonlarda Adapazarlı mimar Çetin Öztürk’ün büyük katkısı var.
Taraklı geçmişte Sakarya Valileri Cahit Kıraç ve Nuri Okutan döneminde tarihi evlerin restorasyonu ile ilgili bir hareketlilik olmuştu. Aynı şekilde o dönemin Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman bu konuda büyük çaba göstermişti. Taraklı’nın bir Safranbolu olması yolundaki bu girişimler ne yazık ki güdük kaldı.
***
Taraklı’da son yıllarda termal turizm olarak hizmet veren iki büyük otel bulunuyor. Bu oteller Taraklı’ya ve esnafına ciddi bir hareketlilik getirdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelip bu otellerde kalanlar Taraklı’nın güzelliklerini ve tarihi konaklarını döndüklerinde tanıdıklarına anlatsalar büyük kazanç olur.
Düşünebiliyor musunuz? Bugün Taraklı’da Kültür Bakanlığı tarafından istimlak edildiği halde restorasyonu yapılmayan ve kaderine terkedilen en az iki tarihi ev bulunuyor. Bu evler restorasyonu yapılıp turizme kazandırılmayacaklarsa neden istimlak edildiler ya da bunun nedeni ne olabilir? Bu sorunun yanıtı çok kolay ne yazık ki Taraklı’nın gerek tabiat ve gerekse tarihi değerleri Ankara’da pek arka bulamıyor. Arka bulsa Taraklı’daki tarihi konaklar kaderine terkedilir miydi?
Ne yazık ki bu örnek bile Sakarya’nın değerlerinin gerektiği gibi korunmadığının ve savunulmadığının kanıtıdır.
Dilerim Sakarya ile ilgili bu olumsuz durumlar bir an önce son bulur.
#cevdet-gungor #sakinisehir