Taraklı’ya yazık oluyor
Sakarya’nın turizmde marka şehir olması için geçmişte sözde 3 proje geliştirildi. Ancak söz konusu projelerin hepsi kağıt üzerinde kaldı. Sakarya’nın turizmde marka şehir olması için yapılanlardan benim aklımda bir şey kalmadı. Yani Sakarya’nın turizmde marka şehir olmasına hiçbir faydası olmadı. Faydasından vazgeçtik, ilimizin şu anda turizm açısından değerlendirilmesi gereken Taraklı mehter takımı gibi bir ileri, iki geri gidiyor.
Dün, Medyabar’da Taraklı’nın günlerden Pazar olmasına rağmen bom-boş olduğunun haberini gördüm. Taraklı’ya gerçekten yazık oluyor. Taraklı’nın tarihi evleri, tarih kokan kültürü ne yazık ki, yok olup gidiyor.
*** ** *** **** *** ** **
Şöyle bir düşündüm. Taraklı’ya gelen bir turist için cazip olan ne var? Tarihi Taraklı evleri kaderine terkedilmiş bir durumda. Ayrıca Taraklı’ya gelen turistlerin oturup dinlenecekleri bir yer yok. Taraklı’nın merkezindeki park daha önce şimdikine göre daha cazipti. Şimdi beton yığınına döndü. İnsanın neredeyse parkın içine giresi gelmiyor. Taraklı’yı cazip hale getiren, ortasından geçen Göynük Deresi ve çevresi pislik içinde. Taraklı’ya gelenler oturacak ve vakit geçirecek sosyal bir tesis olmadığı için Göynük deresi gibi, Göynüğe akıp gidiyorlar. Taraklı’ya gelen turistlerin vakit geçirebileceği , Taraklı’yı yukarıdan izleyecekleri Hıdırlık Tepesi vardı. Hıdırlık Tepesi’nde bir zamanlar temiz tuvaletler ve sosyal hizmet alınabilen yerler vardı. Şu anda seyir tepesindeki tuvaletler kullanılmaz haldeler.
*** *** *** *** *** ***
Taraklı’nın kendine özgü, başta enginar olmak üzere çeşitli ürünleri var. Özellikle enginar, Türkiye’nin önde gelen sebzelerinden. Ancak tanıtımı adına bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı. Zaten Taraklı için sadece enginar konusunda değil ne yapıldı ki? Vali Nuri Okutan ve bir önceki Belediye Başkanı Tacettin Özkahraman zamanında bir şeyler yapılmaya başlandı. Onlar da unutulup gitti. Üstelik Taraklı’nın, yerli turist açısından avantajlı olması gereken iki tane termal oteli var. Ancak Termal Otel’de kalmaya gelenler, Taraklı da vakit geçirecek, alış-veriş yapacakları bir ortam olmadığı için Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya’nın övgüye değer Geyve yöresel ürünler pazarına gidip Geyve de mola veriyorlar.
*** *** *** **** *** *** ***
Bence Taraklı’nın iç turizmde hak ettiği yeri alması için başta Geyve Kaymakamı Halis Hacıismailoğlu ve Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı’ya büyük görev düşüyor. Hiç değilse ama hiç değilse, Taraklı’ya gelenlerin vakit geçirebilecekleri, bir çay içebilecekleri ortamları yaratmaları gerekir. Her şeyi bir kenara bıraktım. Taraklı’nın tanıtımında önemli katkı sağlayacak olan Kültür Evi bile kapalı duruyor. Taraklı’nın turizmde adını duyurması bu zihniyetle mümkün olmaz, olamaz. Taraklı’nın kültür evi nasıl uzun süredir kapalı kalır. Bu sorunun yanıtını öncelikle Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı ile Kaymakamı Halis Hacıismailoğlu’nun vermesi gerekir.
UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar,
#tarakli #turizm #park #cay