Hacıaliler Köyü

Tarihi kaynaklara bakıldığında bölgede, Hititlerin- Frigyalıların- Lidyalıların- Perslerin- Bitinya Krallığının- Bizanslıların ve Anadolu Selçuklu Beyliklerinin yaşadığı görülmektedir.
Yayın: Güncelleme:

TARİHÇESİ:



Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin kumandanlarından Samsa Çavuş ve Harmankaya Tekfuru iken Osman Gazi’nin safına geçen Köse Mihail komutasındaki birlikler, 1290 yılından sonra bölgeyi Rumların elinden almışlar, böylece köyün de içinde bulunduğu çevre Osmanlı Oğullarının eline geçmiştir.  

Horasan Erenleri adı verilen gönül ehlinin, bölge halkının maneviyatında önemli yeri vardır. Bu Erenlerin türbeleri ulu bir çınar gibi zamanımıza kadar gelmiş, halkın huzur kaynağı olmuştur. Kükürt Köyü Erenleri- Gökçeözü Köyü Erenleri ve Akçapınar Köyü Erenleri bunlardandır.
 

Köyün Arpalıklar mevkiinde çıkan kilise kalıntılarına ve tarihi kalıntılara bakıldığında, buralarda Rumların yaşadığı anlaşılmaktadır.

Eski köy adı verilen mevkide oturan birkaç ailenin, eşkıya ve çetelerden kaçarak bugünkü köyün bulunduğu ormanlık alana yerleştikleri anlatılmaktadır.




Buraya yerleşenlerden sadece Hüseyin Efendinin ismi bilinmektedir. Hüseyin Efendinin dört oğlu olduğu, bunlardan büyük oğlun Mustafa- ikinci oğlun Abdullah- üçüncü oğlun isminin bilinmediği- dördüncü oğlun ise Halil olduğu rivayet edilmektedir.

Mustafa’dan Haşimler sülalesinin- Abdullah’tan Abdekalar sülalesinin- Halil’den İsmaller sülalesinin geldiği; diğer hanelerin de başka mevkilerden veya dışarıdan geldiği, bilinmeyen üçüncü oğlun ise askerlik dönüşü Eskişehir ili Mihailgazi ilçesinin Karaoğlan köyüne yerleştiği söylenmektedir.



Hüseyin Efendi oğlu Halil ile birlikte hacca gitmiş, geri dönmeyerek oralarda vefat etmiştir. Adet olduğu gibi Hüseyin Efendi ve oğlu Halil’e Hacı unvanı verilmiştir.

Köyün ismi Hacı Halil’den gelmektedir. Hacı Haliler köyü ismi daha sonra Hacıaliler şeklinde söylenmiş, resmi kayıtlara da HACIALİLER KÖYÜ olarak geçmiştir. 



DOĞA YAPISI-İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:



Köy, Osmanlı Devletinin kuruluş merkezi Söğüt’ün doğusunda yer almakta olup, Taraklı ilçesine 13 km.- Sakarya iline 83 km. mesafededir. Engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Karasal iklim hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları soğuktur. Sarıçam-karaçam ve meşe ağaçları ile kaplıdır.



 HALKI VE NÜFUSU:



Köy, yirmi hane civarında olup, nüfusu dışarıda olanlarla birlikte yüz kişiyi geçmektedir. Halkı, manavlardandır. Manavlar: Anadolu Türküdür. Göçerliliği bırakıp, ziraat yapmaya başladıkları için kendilerine bu isim verilmiştir.  İnsanları mülayim, uyumlu ve sakin insanlardır.





EKONOMİ VE GELİRİ:

Gelir, tarım ve hayvancılığa dayanır. Son senelerde meyvecilikte; özellikle kiraz ve vişne yetiştirilmesinde hızlı bir gelişme göstermiştir. Sebzecilik ihtiyacı karşılayacak kadar yapılır. (İÇP - 2007)





KAYNAKLAR:
İnternet kaynaklarından; Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın Osmanlı Tarihinden; Aşıkpaşazade Tarihinden; Köyün Büyüklerinin Bilgilerinden faydalanarak hazırlanmıştır.




 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Nuri ÇETİN
3.11.2007 / 16:45:57
Muhterem hocam İLMİN IŞIĞINDA yazmış olduğun bütün yazılarını takip ediyor,merakla bir sonraki yazı ne zaman diye bekliyorum.Bunun için teşekkürlerimi iletiyor,ilmi ve tarihi yazıların devamını diliyorum.Saygılarımla...
MUSTAFA DAĞDELEN
4.11.2007 / 19:38:59
SAYGIDEĞER HOCAM TARAKLI AJANSA YAPTIĞIM SİTEMİ EN SONUNDA SİZ DUYDUNUZ KÖYÜMÜ GÖRDÜĞÜM İÇİN ÇOK MEMNUN OLDUM BENDE EMEKLİ OLUNCA DÖNECEĞİZ İNŞALLAH KÖYÜMÜZE TRİHÇEMİZİ BELİRTTİĞİNİZ İÇİN HACIALİLER KÖYÜNÜN KONUMU ÇOK ÖNEMLİ YER TUTAR RAHMETLİ DEDEM ÇİFT SÜRERKEN SÖYLERDİESKİ KÖY DENEN VE HARMANLARINALTINDA KİLİSE KALINTILARINDAN BAHSEDERDİ 75 Lİ YILLADA AYRINTILARISİZİN BİLGİLENDİRMENİZDEN MEMNUNUYET DUYDUM TÜM HACIALİLER KÖYÜNE VE AKRABALARIMIZA KUCAK DOLUSU SELAMLAR İZMİRDEN
İzzettin KÖMÜRCÜ
4.11.2007 / 21:50:00
SAYGIDEĞER BÜYÜĞÜM,DEĞERLİ EDİTÖRÜMÜZ... MUSTAFA KARDEŞİMİN SİTEMİNİ ANLIYORUM...ÖNCE AKÇAPINAR KÖYÜMÜZÜ ,ARDINDAN DA HACIALİLER KÖYÜ...İNŞALLAH DİĞER KÖYLERİMİZİ DE DEVAM ETTİRİRSİNİZ.GERÇEKTEN ÇOK BÜYÜK HİZMET VERMİŞ OLACAKSINIZ.BAŞARILI ÇALIŞMALAR DİLEĞİMLE SAYGILAR...
Kemal
4.11.2007 / 23:24:03
Değerli köşe yazarı, önce saygılarımı sunuyorum. sizden bir istirhamım olacak. Taraklı ilçesine ait bütün köylerini tek yek araştırı bu site de yayımlarsanız size mütşekkir kalacağımı bildirir, çalışmalarında başarılar dilerim...kolay gelsin...
cihan
5.11.2007 / 17:39:26
Ben başka bir konuya değinmek istiyorum. 1979 larda Rahmetli Ecevit Köy-kent projesi diye bir şeyi uygulamak istiyordu. aslında onun zamanı şimdi gibime geliyor. herkeste vasıta. istediği yerde oturabilir. köyündeki işi de yapar toplu da yaşar. aslında köyler hep bir araya gelerek yeni bir kentleşme yapılmalı. o zaman her şey daha iyi olur. 20 hanelik köy kim bilir kaç yüz yıldır var. 10 köyü bir araya getirseniz 200 hane olur. o zaman belki bir şeye döner. saygılar...
Sedat Balcıoğlu
1.01.2008 / 16:23:38
s.a hocam öncelikle teşekkür ediyorum..Köyümüzün adına böyle bilgiler verdiğiniz için..burdan duyurabildiğim kadar söylemek isityorum..ilçemizdeki yetkililere...bizm kırsal alanda kalan köyler sanki üvey evlat gibi görülüyor..yollarımız yıllardır harap bir şekilde..ulaşım sağlanmaya çalışılıyor...kış geldiğinde doğuanadolu köylerinden farksız bir duruma geliyor...bunun üzerinde biraz önemle durulsa daha yaşanır hale gelir ilçemiz..ve köyler...tşk bizlere bu fırsatı veren siz saygı değer büyüklerimize...Allaha emanet olun..

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.