Şifa Bitkisi, Menengiç
Şifa Bitkisi, Menengiç
Menengiç, son zamanlarda popüler bir süper besin olarak kabul edilir ve “her derde deva” olarak adlandırılır.
Bilimsel adı Pistacia Terebinthus olan menengiç, sıcak iklimlerde ve alkali topraklarda yetişen bir
ağaç türüdür. Hem çeltikle hem de tohumla yetiştirildiği için verimliliği yüksektir. Yetiştirildiği farklı yörelere göre değişik isimler alan faydalı bitki, çitlenbik, ve bıttım gibi isimleri ile de bilinmektedir. Menengiç yabani antep fıstıktır. Fıstığın aşılanmamış halidir. Tamamen doğaldır ve içinde kafein bulunmaz.
Menengiç tohumları, yüksek lif, protein, vitamin ve mineral içeriğiyle dikkat çeker. İçerdikleri lif sayesinde sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve tokluk hissini destekler. Aynı zamanda, protein içeriği sayesinde vücut için önemli olan amino asitlerin alımını destekler.
Dünyanın farklı yerlerinde yetişen menengiç, insan sağlığına çok yönlü faydaları ile bilinir. Menengiç , B ve E gurubu tüm vitaminleri içerirken aynı zamanda kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko, kadminyum, selenyum, mangan gibi çok önemli mineral ve elementleri de içeriğinde bulundurur. Bunlara ek olarak yağ, doğmamış yağ asitleri, protein, besinsel lif açısından da oldukça zengindir.
Aromatik bir kokuya sahip olan bu bitki, mide ve bağırsak sağlığına iyi gelmekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında tüketildiğinde, vücudu gribal enfeksiyona karşı koruyan menengiç, kahvenin içinde tüketildiğinde hazımsızlık ve mide ağrısı şikâyetlerini giderebilmektedir.
Menengiç, yüksek lif ve antioksidan içeriği ile sağlık için birçok fayda sağlar. Bazı menengiç faydaları şunlardır:
Antioksidan özelliği
Menengiç tozu, yüksek oranda antioksidan içerir. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücrelerin hasar görmesini önler ve vücudun sağlığını korur.
Anti-aging özelliği
Menengiç, antioksidan özellikleri nedeniyle özellikle yüksek miktarda polifenol içerir. Polifenoller, hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatan ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyen doğal bileşiklerdir. Bu nedenle, menengiç, bağışıklık sistemini güçlendirerek, anti-aging özellikleriyle bilinir.
Anti-enflamatuar özelliği
Menengiç ayrıca, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde, vücuttaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. İltihaplanma, birçok sağlık sorununa neden olabilen bir süreçtir. Menengiç, bu süreci azaltarak, kanser, kalp hastalıkları, diyabet, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri
Menengiç, anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri nedeniyle, vücudu enfeksiyonlara karşı korumaya da yardımcı olur. Menengiç ayrıca, sindirim sistemi sağlığına da faydalıdır. Bağırsak sağlığına katkıda bulunarak, sindirim sorunlarını azaltmaya yardımcı olur.
Ağrı Kesici Özelliği
İdrar yolunda yaşanabilecek bazı sağlık sorunları bulunuyor. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları pek çok insanın yaşadığı bir sağlık problemidir. Menengiç tohumu idrar yolunda oluşabilecek tüm enfeksiyonları engeller ve iyileştirir. Şiddeti ağrı ve sancı yaşayan kişiler menengiç tohumunu kullanarak bu ağrıların şiddetini azaltır.
İdrar söktürücü
özelliği nedeniyle böbrek kumlarının rahat bir şekilde dökülmesini sağlar.
Kan şekeri kontrolü
Menengiç tozu, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, menengiç tozunun glisemik indeksi düşük olduğunu ve kan şekeri seviyelerinde ani bir artışa neden olmadığını göstermiştir.
Kalp sağlığı
Menengiç tozu, yüksek lif içeriği nedeniyle kalp sağlığı için faydaldır. Kötü kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığı gibi hayati önemi olan hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Cilt sağlığı
Menengiç tozu, antioksidan içeriği sayesinde cilt sağlığını da destekler. Antioksidanlar, ciltteki serbest radikallerin neden olduğu hasarı önler ve cilt yaşlanmasını yavaşlatır.
Kanser riskini azaltma
Menengiç tozu, kanser riskini azaltabilecek antioksidanlar içerir. Özellikle, menengiç tozunda bulunan ellagik asit, kanserle mücadelede etkili bir bileşik olarak bilinir.
#sifa-bitki #fatma #fidan #kose