3. köprü, ağaçları 'strese' sokacak
Önay Yılmaz'ın haberi
TBMM Meclis Komisyonu'nda geçen hafta milletvekillerine iklim değişimi konulu konuşma yapan İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü İklim ve Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaca, küresel ısınmanın Türkiye'ye etkileri konulu son çalışmalarını Milliyet'e anlattı.
Karaca, Türkiye'nin morfolojik (yeryüzü yapısı) yapısından dolayı şanslı bir ülke olduğunu belirterek, "Her bölge küresel ısınmadan farklı etkilenecek. En riskli bölge; Ege ve Akdeniz. Karadeniz'de yağışta artış; Akdeniz ile Ege Bölgesi'nde ise azalma olacak. Sıcaklıklar ise aynı dönemde 2-3 derecelik artış gösterecek. Ancak Ege Bölgesi'ndeki artış yazları 6 dereceyi bulacak. İç Anadolu'da bir değişim beklenmiyor. Kar yağışında ise yüzde 24 azalma bekleniyor.
Aşırı kentleşmenin Kuzey Kutbu'ndaki erimenin en büyük sebeplerinden biri olduğunu belirten Karaca, yüzey örtüsünün değişmesinin iklimi etkilediğini anlatarak, şöyle dedi: "Betonlaşma ve asfalt, suyun yeraltına inmesini engelliyor. Şehirleşme, şehir ısı adalarının, yani şehirlerde daha sıcak alanların oluşmasına yol açıyor. Kırsala göre şehir 3 derece daha sıcak. Son 55 yılda ülkemizin batı bölümünde yaz mevsiminde meydana gelen sıcaklık artışlarının şehirleşmeyle ilgisi var. Ayrıca bu ısı adaları suç oranında da artışlara neden oluyor."
Türkiye'nin düşük riskli ülkeler arasında yer aldığını, ancak İstanbul'un yüksek risk değerlerine sahip olduğunu vurgulayan Karaca, "Termal uydu fotoğrafları İstanbul'un tehlikeli biçimde ısındığını gösteriyor" dedi.
Strese giren ağaçlar
İstanbul'daki hava kirliliğine ormanların katkısının Dr. Tayfun Kındap ve Dr. Alper Ünal tarafından araştırıldığını belirten Karaca, "Strese giren ağaçlar, şehir kirliliğiyle reaksiyona girerek atmosfere çok daha fazla uçucu karbon yayıyor. İstanbul trafiğine katkısı yüzde 1 olacağı açıklanan üçüncü köprü bir de bu açıdan düşünülmeli. Ormanların ortasında yapılacak çalışmalar tüm ormanı strese sokacak" dedi.
Karadeniz Otoyolu tehlikede
Karaca, senaryolara göre, Karadeniz kıyılarının hem sıcaklıktaki hem de yağıştaki artış dolayısıyla turizm açısından oldukça cazip hale gelebileceğini belirtti. Karadeniz Otoyolu'nun yapımında bir doğa katliamının gerçekleştirildiğini kaydeden Karaca, "Sanıyorum, doğa intikamını alacak. Küresel ısınmanın etkisiyle suların yükselmesi ve bölgede yağışların artması dalga aktivitesini artıracak. Bu da otoyola mutlaka zarar verecek. Biz hayattayken doğanın intikamına tanık olacağız. Sel ve heyelanları da unutmamak gerekir" diye konuştu.
(Milliyet)