Süs Bitkiciliği’nde Beklenen Başarı Sağlandı mı?
Sakarya’nın ekonomi açısından tarımda farklı kaynaklara da ihtiyacı var. Eski Sakarya Valisi Nuri Okutan, Sakarya’ya ilk geldiği günlerden gidene kadar ilimizde iki şeye önem verdi. Birincisi eğitim. İkincisi üretimi kolay ve doğal olması nedeni ile Süs Bitkiciliği’nin yaygınlaştırılması.
Süs Bitkiciliği Sakarya’nın gündemine düştüğü ilk günlerde, hepimize çok uzak bir tarım ürünü olarak geldi. Sakaryalılar olarak, bir türlü kabullenemedik Süs Bitkiciliğini.
Okutan’ın Valiliği döneminde katıldığım tüm toplantılarda Süs Bitkiciliği ile karşılaştım.
Vali Nuri Okutan, ısrarlıydı. Sakaryalı kabul etmek istemese de Süs Bitkiciliğine yönelecekti.
O dönemlerde Arifiye’de Sakarya İli Süs Bitkicileri Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Somer Saraçoğlu, Başkan Yardımcısı Sabri Çamlıca, Genel Sekreter Hakan Körpi ve Muhasip İrfan Nurdoğan’ın daveti üzerine Arifiye’ye gitmişik.
Süs bitkiciliğinin her ne kadar adını duyup konuyla ilgili yüzeysel bilgilere sahip olsak da, yerinde görüp, konuyla ilgili bilirkişiler tarafından bilgilendirilmek bakış açımızı da değiştirdi.
Arifiye’de süs bitkiciliği hakkında yeterince bilgilendirilince, konunun önemini anladım.Akıllı bir yatırım!
Tek dez avantajı, çiftçi gözüyle bakarsak ektiği ürünün hasadını yine aynı senenin içinde yapamıyor olması.
Ektiğiniz ürünün hasadı en az 3,5 yıl gibi uzun sürüyor. Ama maddi olarak ciddi kazanımlar getiren bir ürün. Ancak her üründe olduğu gibi, Süs Bitkiciliğinde de riskler var. Mesela tüm firmalar aynı ürünü yetiştirmemeli! Çünkü aynı sene içinde, ürün ne kadar fazla olursa pazarı da bir o kadar ucuz ve zor oluyor.
Süs Bitkiciliği lüks bir ürün. Birinci derece ihtiyaç değil. Üründe branşlaşmak da çok önemli.Bu işe başlamak isteyenlere bir tüyo, bugün 1 dolar vererek aldığınız fidan, 5 yıl sonra 7 dolar oluyor.
Süs Bitkiciliği’nin yaygınlaştırılması için, çiftçiye bankalar aracılığı ile cazip teklifler sunulmalı,.Mesela bankalar 3 yıl gibi geri ödemesiz kredi verebilir. Çiftçiye ancak bu krediler verilirse bu işe yönelir ama kredinin de 3,5 sene de çiftçinin başına neler getireceği belli olmaz.
Sakarya’da Süs Bitkiciliği’nde ne kadar başarılı oldu. Son resmi rakamlar ne? Kaç kişi süs bitkiciliği yapıyor. Bacasız fabrikalar olarak adlandırılan bu sektörde başarı sağlandı mı?