18 Mart Çanakkale Zaferi

Savaş, Almanya- Avusturya- Macaristan- Bulgaristan ve Osmanlı Devleti'nin meydana getirdiği İttifak Devletleri ile bunların karşısında yer alan İngiltere- Fransa ve Rusya'nın meydana getirdiği İtilaf Devletleri arasında olmuştur.
Yayın: Güncelleme:

Asırlarca dünyaya hükmetmiş, Viyana kapılarından Hazar denizi kıyılarına; Kırım’dan Yemen’e kadar üç kıtada hâkimiyet kurmuş; Akdeniz’i ve Karadeniz’i sınırları içerisinde göl haline getirmiş; gittiği yere adaleti- medeniyeti- insanlığı götürmüş olan Türk Milleti tarih sayfalarından silinmek istenmişti. 

Avusturya Veliahdı'nın Saraybosna'da bir Sırp fedaisi tarafından öldürülmesi, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasına sebep olmuştur. 

Savaştığımız bu devletlerin gayesi, gemilerini boğazlardan geçirerek müttefikleri Rusya'ya yardım etmek; boğazları kendi kontrollerine almaktı.

İngiliz ve Fransızlar, Çanakkale Boğazı'nın girişine gemilerini yığmışlar, savaş için her şeyi planlayıp hesaplamışlardı. Ancak Türk Milleti'nin düşman karşısında coşan imanını ve "Ölürsem şehit, kalırsam gazi" prensibini unutmuşlardı.

Genel taarruzdan bir gün önce düşman mayın tarama gemileri, Türk gemileri tarafından denize döşenen mayınları toplamışlar; başkumandanlarına boğaz sularının mayınlardan temizlendiğini bildirmişlerdi. Fakat o gece, Nusret adlı küçük bir Türk gemisi boğazı tekrar mayınlamayı başarmıştı.

Her şeyin planlandığı gibi olduğunu zanneden düşman, 17 Mart 1918'de Çanakkale Boğazı'na hücuma geçmiş, patlayan mayınlarla Mehmetçiğin kahramanlığı, Türk milleti'nin cesurluluğu düşmanı hayal kırıklığına uğratmıştır. Çanakkale geçilmezdi ve geçilmedi, Yıl 18 Mart 1915. 

Bu savaşta Türk askeri, silah- cephane ve teknik imkânlar bakımından zayıftı. Ama bugüne kadar ülkesi uğrunda canını- kanını feda etmekten çekinmemişti. Vatanını- bayrağını- şeref ve namusunu düşmana çiğnetmemişti.

Çanakkale Savaşı'nda Mehmetçik Allah için- Peygamber için- Ecdadı için savaştı. Bedir Savaşı şehitlerinin rütbesine ulaşmaya çalıştı. Savaşın acısını ruhunun derinliklerinde hisseden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, o günleri şöyle tasvir ediyor: 
"Şu boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi?
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi,
Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya,
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya, 

Eski Dünya, Yenidünya, bütün akvamı beşer,
Kaynıyor, kum gibi… Mahşer mi, hakikat mahşer.
Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk,
Sade bir hadise var ortada: Vahşetler denk. 

Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela,
Hani tauna da züldür, bu rezil istila…
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;
O ne müthiş tipidir: savrulur enkaz-ı beşer...


Çanakkale'de, 250 bine yakın şehit verdik. Fakat Çanakkale'yi ve Çanakkale Boğazı'nı düşmana vermedik. Düşmanlarımız İngiliz ve Fransızlar, kendilerine yardım edenler de bir o kadar ölü verdiler. 

Çanakkale Savaşında peygamberlikten sonra en büyük makam olan şehitlik makamına yükselen Aziz askerlerimize şair yine şöyle sesleniyor: 

“Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!
Gökten ecdat inerek öpse o pak anlı değer. 
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor TEVHİD' i…
BEDR' in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi... 

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
“Gömelim gel seni tarihe!” desem, sığmazsın.
Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber,
Sana aguşunu açmış duruyor Peygamber.” 

Kuran’ı Kerim de şehitler için şu müjde veriliyor: "Cenabı Hak, Cennet mukabilinde Müminlerin canlarını ve mallarını satın almıştır. Onlar Allah yolunda savaşırlar, harp meydanında şehit ve gazi olurlar. Allah'ın bu öyle vadidir ki, Tevrat'ta da İncil'de de Kuran'da da beyan dilmiştir.” (Tevbe/111)


Peygamber Efendimiz de, şehitler için şöyle buyuruyor:
"Sizden biriniz karınca ısırınca ne kadar acı duyarsa, şehit olan kimse de ölüm acısını ancak o kadar duyar." (Riyazüssalihin/ 2 / 558) 

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde tüm şehitlerimizi rahmetle- minnetle- şükranla anıyorum. Ruhlarına El-Fatiha… AMİN



 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

recai atar
14.03.2008 / 01:48:52
Çanakkale denilince aklıma özünde bitmeyen tükenmeyen iman aşkı gelir.Çanakkaleyi ve memleketimizin herbir karışını yüreklerine kazıdıgı o aşkla bize vatan olarak bıraktıkları o şanlı ecdadımızın sahip olduğu iman ve islam ruhu değilmidir?Bu büyük milli mücadelemizde bütün gücüyle ve bütün meşeggatlere dayanarak eşiyle birlikte dişe diş savaşıp gazi ve şehit olan annelerimiz sırtlarında top ve mermi taşırken mermilerin üstlerine serdiği örtüyü aynı zamanda seccade olarakta kullanması bize neyi anlatır.onlar maddeyle değil manevi güçleriyle muzaffer oldular.Bu vatanın kalbini tekrar attırdığı ve mütecaviz insanları batırdığı,mülümanın iman gücüne güç kattığı ve ikiyüzelliüçbin şehitin şereflendirdiği bir çanakkale..M.Akif Ersoy'un...Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı!düşün altında binlerce kefensiz yatanı,sözünü yazmadan geçemeyeceğim...ve hocam çok güzel bir konuya deyinmişsiniz emeğinize sağlık...acizhane bende düşüncelerimi yazdım.Rabbim yar ve yardımcızız olsun.
şenol turan
16.03.2008 / 22:46:10
Çanakkale Zaferinin vedahi ruhunun ehemmiyetinin bilhassa genç nesillere aktarılmasının gelecegimiz açısından büyük önem arzettigine inanmaktayım.Bu vesileyle yazınızında hoş olduğunu belirtmek isterim.......Kavak bağışlar camii imam hatibi-Gölpazarı
İlyas ARSLAN
17.03.2008 / 14:33:25
YIL 1915 ; 18 İNDEYİZ MART ' IN DEĞİL Mİ ? DEĞERLİ HOCAM . KAÇ YILDIZIMIZI VE GÖZ BEBEĞİMİZİ KAYBETTİK O BOĞAZ HARBİNDE , NİCE MÜHENDİSLERİMİZİ NİCE DOKTORLARIMIZI VE NE HAZİNDİR Kİ BİR NESLİMİZİ KAYBETTİK . ACABA ONLARIN BEDENİNİ FEDA ETTİKLERİ DEĞERLERİMİZE VE VATAN TOPRAĞINA BİZ NEKADER SAHİP ÇIKIYORUZ . BU GÜNE BAKTIĞIMDA SADECE ÜZÜLÜYORUM DEĞERLİ HOCAM . BİZ ÇANAKKALEYİ SADECE YILDA BİR KERE ŞİİRLERLE ANMAKTAN BAŞKA NE YAPIYORUZ . AMA GELECEK NESLİMİZ DEN BEN UMUTLUYUM . ÇÜNKÜ GENCİMİZİN AZ BİR KISMI BATI RAK MÜZİĞİ DİNLEYİP BATIYA ÖZENİRKEN , BÜYÜK BİR KISMI MEHMET AKİF VE NECİP FAZIL OKUYARAK TARİHİMİZDE DEVRİM YAPAN ÜNLÜ KOMUTANLARA ,BİR MUSTAFA KEMALE VE OSMANLI PADİŞAHLARINA ÖZENİYOR BU DURUM BİZİM ÇOK HOŞUMUZA GİDİYOR SAYIN HOCAM . ALLAH BİZLERE BİRDAHA ÇANAKKALE SAVAŞI GİBİ BİR SAVAŞ YAŞATMASIN , VE BİRDAHA BU MİLLETE İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN...SAYGILARIMLA SAYIN HOCAM.. NİĞDE DEN SELAMLAR...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.