Aspir Ekimi
Sakarya İli Taraklı İlçesinde oturan Harun Aktepe ismindeki vatandaş tarlasına "Aspir" ekerek tarımsal ürün ekiminde bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi.Beş dönümlük tarlasına dene amacıyla Aspir ekimi yaptığını ifade eden Aktepe TARAKLI AJANS'a yaptığı açıklamada ”Aspir genellikle 80–100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içerdiği, sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahip, tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklinde olan dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan bir bitkidir “dedi.Renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyasında kullanılan Aspir 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir” dedi.
Aspir yağlık bir ürün olduğu için, sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir. Yağ elde edilmesinde, ayçiçeği işleyen tüm makineler aspir işlemeye de elverişlidir. Herhangi bir makine değişikliğine gerek yoktur. Bu nedenle, ülkemizde sanayide işlenmesi açısından hiçbir problem olmaması gerekir.
Yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe içerdiği % 22–24 protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirildiğini söyleyen Harun Aktepe Taraklı’nın iklimi de Aspir yetiştirmeye son derce uygun olduğunu belirterek verimin iyi olması durumunda diğer tarlalarına da Aspir ekimi yapacağını söyledi.
#