Hüseyin Erdoğan ile Röportaj
Almanya’da eğitim sistemi ve sosyal yaşam hakkında sizler için, orada doğmuş ve büyümüş bir Türk genci olan Hüseyin ERDOĞAN ile yaptığımız röportajı sunuyorum… Hüseyin ERDOĞAN. 14 Mart 1989 yılında Almanya- Herne doğumlu…
Taraklı Ajans: Almaya da Eğitim sistemi nasıl. Bize biraz bahseder misiniz?
Erdoğan: Almanya da eğitim sistemi buradakinden çok farklı.Yıl olarak pek fark yok. Öğrenciyi hayata hazırlama bakımından farklar çok. Örneğin ilkokul (grundschule) 4 yıl.Bu dönem öğrenciyi tanıma ve anlama dönemi.
Taraklı Ajans: İlkokula kayıtlar nasıl yapılıyor?
Erdoğan: Okula kayıtlar burası gibi. Aynı yani. Yalnız bir farklılık var. 30 Hazirandan sonra doğanlar o seneki 1. sınıfa başlayamıyor.
Taraklı Ajans: Yıl boyunca ilkokulda size hangi dersler okutuldu?
Erdoğan: Türkçe, Matematik, Tarih, Politika, coğrafya, Spor, Müzik, biyoloji
Taraklı Ajans: Farklı olarak iki ders var. Politika ve Türkçe. Bu dersleri biraz açar mısınız?
Erdoğan: Türkçe, sadece biz Türklere özgü bir ders. Zorunlu bir ders fakat etkisiz.
Taraklı Ajans: Etkisiz derken?
Erdoğan: Yani bu dersten biz sorumlu tutulmuyoruz.
Taraklı Ajans: Peki politika dersinde size ne öğretiliyor?
Erdoğan: Siyaset adamlarını tanımlıyorlar. Onların kişilikleri karakterleri hakkında bizlere bilgi veriliyor. Bir de eyaletler ve eyaletlerin Başkentleri hakkında bilgiler ediniyoruz.
Erdoğan: 1.sınıftan itibaren ilk 10 yıl mecburi eğitim görüyoruz. 4. sınıftan sonra öğretmen öğrencini gidebileceği okulu öğrenci velisine söylüyor. Ama seçim hakkı yine de öğrencinin.
Taraklı Ajans: Nasıl bir seçim bu?
Erdoğan: Öğrencinin başarı düzeyine göre farklı okullar var. Bu okullar arasında tercih yapıyoruz. genelde veliler öğretmenlerin sözünü dinler ve onların belirttiği okulların dışına çıkmazlar.
Taraklı Ajans: Peki daha sonra?
Erdoğan: 9. sınıfa kadar normal eğitim süreci devam ediyor. 9. sınıfta iş hayatının nasıl bir şey olduğunu kavratmak için 3 haftalık bir staj dönemi var.
Taraklı Ajans: Okul bittikten sonra?
Erdoğan: bittikten sonra kendi isteğimize göre staj (Ausbildung) yeri aranır. Örneğin ben Tornacılık seçtim. 2 gün okula gidiyorum 3 gün iş yerine.
Taraklı Ajans: İşyerinden para alıyor musun?
Erdoğan: Evet. Şu an 480€ alıyorum. Ama bu her sene artarak değişiyor. Buna artı olarak çocuk parası olarak babam 154€ alıyor
Taraklı Ajans: Çocukluk parasını 18 yaşına kadar veriyorlar değil mi?
Erdoğan: Hayır. Bu para öğrenciliğim bitene kadar babama veriliyor. Yani 30 yaşıma gelsem de öğrenci olduğum sürece bu para babama verilir.
Taraklı Ajans: Tornacılık stajını daha ne kadar yapacaksın?
Erdoğan: Bir senemi doldurdum. Geriye kaldı 2,5 yıl.
Taraklı Ajans: Konumuzun biraz dışına çıkalım isterseniz. Günümüzde Taraklı’ ın gündeminde olan bir sorun EHLİYET. Almanya da ehliyet nasıl alınıyor. Örneğin sizin ehliyetiniz var mı
Erdoğan: Yaşım şu an 17. 17 yaşına giren her genç ehliyet alabilir.
Taraklı Ajans: Ehliyeti almak ne kadar sürdü?
Erdoğan: Yaklaşık 4 ay
Taraklı Ajans: Yani ehliyetinizi aldınız.
Erdoğan: Hayır daha değil aldığım sürücü belgesi.
Taraklı Ajans: Sürücü belgesi ile ehliyet farklı mı?
Erdoğan: Evet. Bu belge ehliyetten önce verilir
Taraklı Ajans: Biraz açar mısınız?
Erdoğan: Tabi. Sürücü belgesi 17 yaşında ehliyet almaya hak kazandığın ilk yıl verilir. Araba bu belge ile sürülür. Yalnız bu belgeye sahip olan kişi yalnız başına araba kullanamaz. Yanında Belgede belirttiği 30 yaşını doldurmuş en az 5 yıldır ehliyet sahibi usta bir şoförün bulunması gerekir. Ancak bu şekilde belge sahibi araba kullanabiliyor. Mesela ben şu an Sürücü belgesi ile araba kullanıyorum. 18 yaşına girdiğim an hiçbir sınava girmeden ehliyetimi alacağım.
Taraklı Ajans: Çok teşekkür ederiz Hüseyin Bey
Erdoğan: Ben teşekkür ederim.
#