Niçin Okumak Gerekir?
Fahrettin YILDIZ
Yayın:
Güncelleme:
Kur’an, kendine özgü üslubuyla apaçık bir hitap ve kitap olduğunu söylüyor. Ama o yine de kendini anlamak isteyen insanı zorluyor. Kur’an elbette çok açık bir kitaptır. Fakat onu bu niteliği içinde okuyup anlamak için özel bir çaba, araştırma ve derinleşme gerekiyor.
Kur’an, okunup anlaşılsın diye insanlara dil aracılığı ile gönderilmiştir. Ama onun sadece lafza indirgenmesi doğru değildir. Zira Kur’an’ın sadece lafzı değil lafzın taşı-dığı mana ve maksat da önemlidir. Ayrıca o, Arap diliyle vahyedilmiş olsa da gerçekte bütün insanlara yönelik ve açık bir kitaptır. İşte bu işlevinden ve özelliğinden dola-yı Kur’an’ı insanlığın konuştuğu bütün dillere çevirmek şarttır. Çünkü Kur’an anlamı dilden önde gelen bir mesajdır. Bunun için her Müslüman Kur’an’nı anlayarak okuma-lıdır. Ancak Kur’an meallerinin Kur’an’ın aslının aynı olmadığı göz ardı edilmemelidir.
Şu halde Kur’an’ın “her okuyucuya açık olmadığı, başka dillere çevrilemeyeceği, Allah’a kulluk için bilginin değil, imanın gerektiği ve yettiği” gibi gerekçeler ileri sürüle-rek onun okunup anlaşılmasına ve inanarak uygulanmasına engel olmak doğru de-ğildir.
Aynı şekilde “Kur’an Allah kelamı olduğu için onu ezberlemek ve anlamını bil-meden okumak da ibadettir” deniyor. Bu söylem belli doğruları içerse de Kur’an’ın apaçık bir kitap olma özelliği ile çelişiyor. İnsanlar ezber ile inanç sahibi olabilirler, ama Kur’an’ın istediği anlamda iman ve idrak sahibi olamazlar. Öyleyse hem “oku-ma bilincine” sahip olmak hem de “bilinçli okuma”yı gerçekleştirmek gerekiyor.
#