3'üncü Halk Platformu Toplantısı Yapıldı
Çiftçi sorunlarının masaya yatırıldığı panele Taraklı Kaymakamı Muhlis Arslan İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü İsmail Kaya,Proje Şube Müdürü İlhan Özkan,Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Şefi İlhan Akyol,İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri,Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri,Taraklı Şefliği yetkilileri Ziraat Bansu Şubei yatkilileri,siyasi parti temsilcileri,dernek başkanları, Tarımsal Kooperatif Başkanları,köy ve mahalle muhtarları,ve çiftçiler katıldı.
"ÇİFTÇİLER SIKINTILARINI AŞMALI"
Taraklı Ziraat Odası Başkanı Ruhi Avdan,çiftçinin zor günler geçirdiğini belirterek, çiftçinin kendi iç dinamiklerini oluşturup sıkıntıları aşması gerektiğini bildirdi.
Avdan ; “Çiftçimizin ürettiği para etmiyor, alın teri dökerek ürettiğini üretirken harcadığı parayı bile alamıyorsa, orada işler iyi gitmiyor demektir. İşlerin iyi gitmesi isteniyorsa önce çiftçinin sorunları dinlenmeli. Aksi halde sorunlar halledilmez.”dedi
Taraklı Ziraat Odası Başkanı Ruhi Adan konuşmasında çiftçilerin tarım girdileri artınca çiftçilerin ne yapacağını bilemez hale geldiğini belirterek ekim alanları azalmış, çiftçi kavak dikimine yönelmiştir. Buğday ve ayçiçeği eken çiftçi gübre zamlanınca çok perişan olmuştur. Çiftçi parası olmayınca suni gübrenin yerini hayvansal gübrelerle kapatmaya çalışmış. Taraklı çiftçisi bir meçhule doğru gidiyor. Çünkü çiftçi ürettiğinin karşılığını alamıyor, birde pazarlama sorunu çıkınca zarar ediyor”dedi
KAYA; “TARAKLI ÜRÜNLERİ MARKA OLMALI”
İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi Şube Müdürü İsmail Kaya’da Taraklı’da yetiştirilen ürünlerin çok olduğunu bu ürünlerin marka olması gerektiğini belirterek , “Halkın büyük bölümü kırsalda. Tarım ülkemizde bir yaşam biçimidir. Taraklı’da da bir tarım toplumuyuz. Anca üreeğerlendiremiyoruz.birlikte hareket edersek ürettiğimiz ürünleri değerlendirmede sıkıntı yaşamayız.Önceden Taraklı’da ürünler bir marka idi.Taraklı Eriği,Taraklı Enginarı, Taraklı Çileği gibi ürünlerimize sahip çıkmamız gerekiyor.Düne adar devlet tarafından işletilen bir çok kuruluşumuz özelleşti.Üreticilerimizin birlikte istişare içerisinde hareket etmeleri lehine olacaktır” dedi
“ÇİFTÇİYE DESTEK”
Toplantıda konuşan İl Tarım müdürlüğü Proje Şube Müdürü İlhan Özkan Çiftçiye verilen desteklerin devam edeceğini ifade ederek “Elimizdeki değerlere sahip çıkmalı ve teknolojiyi tam olarak kullanmalıyız” dedi.
“BAHÇE SAHİPLERİ ZOR DURUMDA”
Kent Konseyi Başkanı Alaatin Yılmaza toplantıda yaptığı konuşmada Taraklı’da bahçe sulamada çiftçilerin büyük sıkıntı yaşadığını belirterek bölgede karayolları tarafından gerçekleştirilen yol çalışmalarının bahçe sulama kanallarını kullanım dışı bıraktığını ifade ederek sorunun ciddi olduğunu söyledi.
Genel olarak ise Taraklı’da bahçe sahiplerinin arazilerini terk ettiğini ve birçok bahçe sahibin ilçe dışında ikamet ettiğini söyleyen Yılmaz “İlçemizde bahçe sulamada yıllardır sıkıntı yaşamaktayız. Yeni yapılan Kayabğazı Göledinden su bırakılarak soruna çözüm arandığını biliyoruz. Ne yazık ki su kanallarının bakımsızlığı ve ilgisizlik yüzünden pek çok istenmeyen olaylar yaşanmaktadır. Su kanlarlımızın bakım ve onarımında mutlaka devlet desteği şarttır" diye konuştu.
Kaymakam Arslan düzenlenen toplantıların son derece faydalı olduğunu belirterek katkı sağlayanlara teşekkür etti.
4’üncü Halk Platformu toplantısının 14 Haziran 2011 Salı akşamı “Esnafın Soruları ve Turizm” konusunda düzenlenmesi kararlaştırıldı.