İman Kadar İstikamet De Önemlidir

Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ
Yayın: Güncelleme:

Doğruluk, hem İslam’ın vazgeçilmez ilkelerinden hem de müminlerin bariz özelliklerinden biridir. Doğruluk timsali şahsiyetlerin başında ise peygamberler gelir. Çünkü onlar, Allah’ın insanlara gönderdiği yol göstericiler ve baş önderlerdir. İnsanları, kendilerine gelen vahyin aydınlığı ile karanlıklardan çıkarıp kurtaran rehberlerdir. Fakat aydınlıktan çok karanlıktan hoşlananlar, insanları huzursuz edip dünyalarını zindana çevirmek isterler. Böyleleri, kendilerine kanıp uyanlara “kara inanç” diyebileceğimiz bir hastalık bulaştırırlar ve bu hastalıkla onların dünyasını mahvederler.

İşte doğruluk timsali olan peygamberler de tam böyle bir zamanda misyon yüklenirler. İnsanları baskı ve zulümden kurtarıp karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için tüm ışıkları yüklenip gelirler. Mesajlarını iletmek ve davalarını savunmak için önlerine konan engelleri aşıp kişi, toplum ve devlet hayatına vahyin ışığını taşıyarak insanlara iki dünya mutluluğu getirirler.

Ne var ki kurulu düzen taraftarları, onları bir terörist gibi görürler. Kitleler de genelde yerleşik inançlarının eleştirilip temelden sarsılmasına ilk anda razı olmazlar. Özellikle putların egemenliği ile ayakta duran yöneticiler, halkın uyandırılmasına ve hayatın İslamlaştırılmasına şiddetle karşı çıkarlar. Doğruluk timsali olan peygamberler ise bu süreçlerin hiç birinde haktan sapmazlar, hakikati söylemekten vazgeçmezler ve Allah’tan başka hiçbir gücün önünde eğilmezler.

Peygamberleri kendilerine örnek alan müminler de tam anlamıyla ideal insan olamaya çalışırlar. Kesin bir kararla inkar devrini kapatıp tövbenin en güzeliyle zulüm ve kötülük çağını bir daha dönmeyecek şekilde geride bırakırlar. Öte dünyaya gözleriyle görmüşçesine inanırlar. Allah sevgisinin en yücesini kalplerinde taşırlar. Bu hayatı da erdemli insana yaraşır bir tarzda yaşarlar.

Hak din İslam, Kuran’la tamamlandığı, peygamberlik de Hz. Muhammed’le son bulduğundan, artık bundan böyle insanlar, İlk peygamberden son Peygamber Hz. Muhammed’e kadar Allah elçilerinin neler yaptıklarına bakacaklar ve ona göre davranacaklardır. Bu süreçte Kuran, son ve değişmez bir kitap olarak onlara daima ışık tutup yol gösterecektir. Zira insanlık geçmişte olduğu gibi bugün de zulüm altında inlemektedir. Onları bu durumdan kurtaracak olan İslam ve onun hakkını veren hakiki Müslümanlardır. Bunun için Müslümanların görevi bitmemiştir. Bilakis onları İslam’ın geçmişteki örnek medeniyetine eş yeni bir dönem beklemektedir. Çünkü hem geçmişe hem de bugüne bakıldığında İslam’dan başka bir sistemin, günümüzde kurtarıcılık yapamayacağı açıkça görülür. Öyleyse yoksulu zenginin, zayıfı güçlünün, ferdi de zorba devletin zulmünden kurtaracak olan yine İslam’dır. Bütün bunlar ham hayal, peygamberler de masal kahramanları değildir. Bilakis yaşanan olumsuzluklar, yapılan zulüm ve haksızlıklar her an karşımıza çıkmakta; böyle bir manzara karşısında inanan bizler içinse Kuran elimizde, Hz. Peygamber de misyonuyla önümüzde durmaktadır. Bu hakikati iyi kavrayan, Kuran ve sünnete de diri bir iman ve doğru bir tavırla bağlanan nesillerin aynı misyonu yüklenmesiyle insanlık, yaşadığı felaket çağını yeniden saadet çağına dönüştürebilecektir. Yeter ki imanlar diri, istikamet de doğru olsun.

Sonuç olarak, İmanın insanı iyi ahlaklı yapması, sadece onun “gücüyle” değil, aynı zamanda “doğruluğuyla” da ilgilidir. Çünkü güçlü fakat yanlış olan inançlar, büyük haksızlılar da doğurabilir. Hıristiyanlıkta kilisenin; Yahudilikte siyonizmin; Müslümanlıkta da haricilerin ortaya koyduğu şiddet, buna örnek olarak gösterilebilir. Zira bunların hepsinde “güçlü” olan, ama “doğru olmayan” bir inanç söz konusudur. Bu yüzden

“istikamet” de “iman” kadar önemlidir.

 


 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ahi Naci
3.01.2012 / 16:21:35
Sayın Yıldız, yanılabileceğimi de varsayarak desemki: "İman-ın" kapsam alanı, "bu âlemin -Dünyanın- dışını da" --mükevvenâtı- kuşatır. O nedenle "istikâmet", imanın mihengi olmasa gerekir. "Yön",-ancak- bu dünyayı böler ve sınırlar. Onun imana eşdeğer, ya da ona denk addedilmemesi, daha mâkul olmaz mı? Evrende yön olmadığı için herşey "O-dur", ya da onun zamiridir. Sorularımın danışma kıvamında algılanması dileğiyle.. Esenlikler. Ahi Naci.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.