Tarihi İpekyolu Çalıştayı Abant’ta yapıldı
Ayaş-Sapanca İpekyolu Turizm Koridorunda ‘Yeni Fikirler, Turizmde Yeni Fırsatlar’ Çalıştayı Abant’ta yapıldı. Çalıştayda, somut çıktıların elde edilmesi, Ayaş-Sapanca İpek yolu hattı üzerinde yer alan 9 ilçeyi kapsayan turizm faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik yeni fikirlerin oluşturulması ve bu fikirlerin hayata geçirilebilmesi amacıyla eylem planlarının hazırlanması amaçlanıyor.
Abant Palas Otelde yapılan çalıştaya, Yalova Valisi ve Marka Yönetim Kurulu Başkanı Esengül Civelek, Bolu Valisi ve Marka Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Özçimen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Bolu Belediye Başkanı Alaadddin Yılmaz, Sakarya İl Genel Mec. Bşk. Oktay Yıldırım, Bolu Tic. ve Sanayi Odası Bşk. Emin Semercioğlu, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, İpek Yolu üzerinde yer alan ilçelerin Kaymakamları ile Belediye Başkanları, akademisyenler, kamu kurumları temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Çalıştay’a Taraklı’yı temsilen Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ve Kent Konseyi Başkanı Alaattin Yılmaz katıldı.
Program açılış konuşmaları ile başlarken ilk konuşmayı MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan yaptı. Ayan, yapılan çalıştayın önemine değindi. Çalıştaya tüm paydaşların aktif katılımı ile amacına ulaşacağına inandığını kaydeden Ayan: “Bu çalıştay, yerelden küresele hitap edecek, gelecek vizyonu ile de bu yönde yapılacak tüm çalışmalara altlık teşkil edecektir. Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Taraklı, Geyve ve Sapanca ilçeleri ile bu ilçelerin etki alanları İpekyolu turizm koridorunun hak ettiği değeri alabilmesi için gayretle çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Kültür ve Turizm Bankalığı Müsteşarı Özgür Özaslan da yaptığı konuşmada: “İpekyolu koridorunda geniş alanların turizm gelişimine açılması hedeflenmekte ve alternatif turizm türlerinin gelişiminin yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi ile turizm gelişim koridorlarının kendi başına varış noktası oluşturacak şekilde geliştirilmesi amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ise: “Bakanlık tarafından ilan edilmiş bir koridor olan İpekyolu için yapılan bu çalışmalar, ilçelerin tek başlarına ürettikleri değerleri bütüncül olarak ele alabilecek bir altyapının kurulmasını ve merkezden gelen kararların uygulanabilirliğini sağlamada önemli bir ara basamak olacaktır.” şeklinde konuştu.
Taraklılı olan Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde ve Ankara Kalkınma Ajansı ile MARKA tarafından yapılan bu çalıştayın sonunda yepyeni fikirlerin, önemli projelerin çıkacağına inandığını ifade etti.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından turizm koridorları ve Ayaş-Sapanca İpekyolu Turizm koridoru tanıtım sunumu yapıldı. Programın öğleden sonraki kısmında ise koridor bazında grup çalışmaları, ilçeler bazında grup çalışmaları, çalışmaların değerlendirilmesi ve genel değerlendirme yapıldı.