Hem Ayet Hem Nimet

“Sizi geceleyin kendinizden geçirip ölü gibi uykuya daldıran ve gündüzün neler yaptığınızı bilen Allah’tır. Belirlenmiş ömür sürenizin tamamlanması için gün içinde her sabah sizi ölümden sonra diriltir gibi uyandırıp hayata döndüren de O dur. Nitekim bir gün hepiniz Ona döneceksiniz. O da hayatta iken yaptıklarınızı size bir bir haber verecektir.” (En’am 6/60)
Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ
Yayın: Güncelleme:
Bu ayette, Allah’ın insanlar üzerindeki tasarrufu yansıtılıp beşer hayatının ilahi takdir ve tedbirle nasıl yönetildiği gösterilir. Kur’an, gece ve gündüzüyle bir günü, adeta hayatın iki yüzünü hatırlatan bir ayet ve nimet olarak takdim ederek sözü, “ Gündüz bu dünya hayatıdır; akşam, ölümdür; gece kabir hayatıdır, sabah da öldükten sonra diriliştir.” Demeye getirir. Ayrıca geceyi insanlar için bir dinlenme zamanı ve örtü; uykuyu da bir istirahat olarak tanımlayıp onun çok önemli bir nimet oluşuna dikkat çeker. Gerçekten de uyku, hem nimetlerin en önemlisi hem de insanın acizliğini gösteren açık ve kesin delillerden biridir.
 Uzmanların tespitine göre insana “uykum geldi” dedirten şey, “pineal” bezinin faaliyetiymiş. Bu bez, ilahi program gereği gece harekete geçip bazılarının uyku hormonu dediği “melatonin” salgılarmış. Ayrıca bu bez çalışırken bazı moleküller de salgılar, bunlar da bedene “sen dur” deyip onun önüne misal aleminden kapılar açarmış. Aynı bez, en aktif haline ise gece saat üç civarlarında ulaşırmış. Bu durumda uykunun en ağır hali, aynı zamanda insanın maneviyata en çok yaklaştığı an olmaktadır. Ancak bu maneviyata ulaşmak için uykuyla savaşmak gerekiyor. Zira gece ibadet edip Kur’an okumak hem insanı hem zamanı hem de mekanı diriltmek anlamına geliyor. Tabii ki bu iradeyi ve gayreti göstermek de insana düşüyor.

Yine uzmanların belirttiğine göre son dönemlerde uyku üzerine yapılan araştırmalar, “bölünmüş uyku”nun “ deliksiz uyku”dan daha dinlendirici olduğunu ortaya koymuştur. Demek ki gecenin tümü örtü olsa da uyku değildir. Gece eşyayı örter. Nesneler dünyası gece örtüsüyle görünmez olunca da zihnin maddeden manaya geçişi kolaylaşır.

Uyku ister bir ayet isterse bir nimet kabul edilsin fark etmez. Kesin olan onun bize Rabbimizden bir ikram oluşudur. Sabah ezanındaki “Namaz uykudan daha hayırlıdır” nidası da zımnen “uyku da hayırlıdır” demektir. Aslında bu çağrıyla İslam medeniyetinin akşamcı değil, sabahçı olduğu mesajı da verilmek istenmiş olabilir. Çünkü İslam kültüründe, uyuyan birinin üzerine güneş doğmuşsa onun o günü ölmüş kabul edilir.

Sonuç olarak Kur’an’ın muhataplarından isteği, inanç ve amel dünyalarını vahyin doğruluk ve değer ölçülerine göre şekillendirmeleridir. Müslüman’ın temel görevi budur. Öyleyse insan önce, içinde yaşadığı sosyal yapının farkında olmalı, sonra da İslam’ı gerçek anlamda yaşayabileceği bir sosyal yapı oluşturmaya çalışmalıdır. Çünkü İslamsız bir ortam, Müslüman’ın şuurunda ve şahsiyetinde parçalanmalara yol açabilmekte; gecesini ve gündüzünü birbirine karıştırıp hayatını altüst edebilmektedir.
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.