Tarih Bilmek
Abdurrahman ZEYNAL
Yayın:
Güncelleme:
Tarih, geçmişin hata ve sevaplarını bilerek geleceğe yön verme sanatıdır. Dünü bilmeyen, bugünü anlamayan toplumlar ve milletler geleceğe bir şey anlatamaz. Roma, Bizans, Moğol, Timur, Osmanlı İmparatorluklarının kuruluş, yükseliş ve yıkılışlarını anlamaya, anlatmayan devletler uzun süreli hayat bulamazlar.
Tarihini bilmeyen milletler ilelebet payidar olamazlar. Millet olmanın gereği, dünü bugünü bilmek, dostunu ve düşmanını ayırt etmekle, tarihini ve tarihine vücut veren değerleri unutursa elbette ilelebet payidar olamaz.
Türk milleti kadar tarihine kayıtsız kalan başka bir millet yoktur. Binlerce yıllık insanlık tarihine bakıldığında Türk milleti kadar devlet kurmuş, bir o kadarını yıkmış, gittiği coğrafyalarda asimile olmuş, erimiş ecdadını unutan bir millete rastlamak gerçekten zordur.
Bir milleti değiştirmek mi istiyorsunuz? O halde geçmişiyle olan bağlarını koparın, o zaman istediğinizi elde edersiniz. Maalesef kendi milli tarihimizi, köklerimizi, kültürümüzü, sanatımızı felsefemizi unutarak veya unutturularak milletimiz ne yazık ki değişmiş ve hem de kötü değişmiştir. Yahya Kemalin ifadesiyle Frenk gecesiyle sabah namazına kalkamamıştır.
Bu günkü cemiyetimizdeki pek çok rahatsızlığın ilacı Türk tarihinde mevcuttur. İyi araştırılıp, peşin hükümlere sapılmadan dar kalıplara esir düşmeden en güzel ilaçları bulabiliriz. Bunun için dürüst çalışan bilim adamlarına, bilim adamlarının bulduklarına uyan devlet adamlarına ihtiyacımız var.
Tarih milletlerin hafızasıdır. Nasıl ki hafızasını kaybeden insan dengesiz hareketler yaparsa, tarihinden bi haber olan milletlerde beyinciği çıkarılmış kuş gibi bir yerlere yalpalayarak çarpar ve ölürler. Maalesef milli ve yerli tarihimizi yeni yetişen kuşaklara aktarmakta son derece beceriksiz olmamız bu olayda çok etkili olmakta ve gelecek için endişeler yaratmaktadır.
Türk Milletinin tarihi şan ve şereflerle dolu bir muhteşem bir tarihtir. O günlerin yaşanmasına sebep olan unsurlar iyi incelenirse bu unsurun İslam’a olan bağlılık, milli geleneklere saygı, kültürel değerleri benimseme, toplumsal bütünleşmede yattığı ortaya çıkar. Bugün dinimize sahip çıkar, kültürümüzü, sanatımızı, maddi ve manevi değerlerimizi eski günleri yaşamak hayal bile değildir. Ancak ne yazık ki bütün palanlar, oyunlar bunun aleyhine cereyan ediyor.
Bu oyunu bozmak geleceğe güvenle bakmamızı sağlar.
#