İLKSAN: Sandığın Sandığın Gibi Değil
28 Nisan’da İLKSAN ilçe temsilcisi secimleri var. Yıllardır sınıf öğretmenlerinin cebinden zorla alınan paraların hesabını sorma günü bugündür.
Acaba sekiz yaşındaki çocuğunuzun cebindeki paraya dokunabilir misiniz? Dokunamazsınız ve dokunmamalısınız. Onun rızası dışında, parasını tasarrufa çeviremezsiniz. Kumbaraya o isterse atar. Doğrusu da budur. Gelin görün ki hayatta her işin doğrusu yapılmıyor. İster inanın ister inanmayın, ülkemizde tam altmış dokuz yıldır, il ve ilçe milli eğitim müdürleri, eğitim denetmenleri, şube müdürleri, sınıf öğretmenleri, milli eğitim müdürlüklerinde çalışan şef ve memurlar isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak sandığa üye yapılmaktadır. Hukuk devleti ilkesi gereğince herkes dilediği şekilde vakıf, dernek ya da yardım sandığına üye olabilir ve aidat ödeyebilir. Fakat hiç kimse rızası olmadan zorla bir sandığa üye olamaz, maaşından kesinti yapılamaz. Bu durum hukuk devletinin vatandaşlarına sunmuş olduğu bir teminattır.
Şöyle… 1943 yılında bir yardım sandığı kurulmuş. Demişler ki büyüklerimiz: “Her ilkokul öğretmeninin maaşının yüzde ikisi bu sandıkta toplanacak. Ta ki emekli oluncaya kadar… Emekli olurken de bu paralar geri verilecek. Vesselam…” İşte o gün bu gündür üyeler zorla tasarruf ederler. Ettirilirler… Sağ olsun büyüklerimiz.
Sonra bu zoraki tasarruflarımızın toplandığı sandığın başına da yöneticiler gerekmiş, haliyle. Peki yöneticiler kimler olmuş dersiniz? Zeki, kurnaz ve bu özellikleri herkesin malumu olan birilerini bulmuşlar
Bal tutan parmağını yalamaz mı? Yalar elbette. sandığı bekleyenler ne yapsın? Onlar da sandığın içindekileri yemiş. Yemiş yemiş bitirmişler ama akşama sancı falan yok. Büyüklerimizden biri de demiş ki: “Verdimse Ben Verdim. Ne olmuş?”
Gelin, bu hikâyenin sonunu biz getirelim. Kuruluş amacı; sınıf öğretmenleri arasında yardımlaşmayı sağlamak olan ve kamuoyunda kısaca İLKSAN olarak bilinen İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı öğretmenlerin sırtında kambur olmaya devam ediyor. Gelirinin %98,23’ünü faiz ve aidat geliri olarak açıklayan ve ortalama otuz yıl çalışan öğretmenden kestiği miktarı, üzerine hiçbir şey koymadan “emeklilik yardımı” olarak ödeyen bir sandıktır İLKSAN.
ZORLA ÜYELİK KALDIRILMALI
İLKSAN'ın öğretmenler arasında ve kamuoyunda yıpranan imajının düzeltilmesi için ivedilikle yasasının ve antidemokratik statüsünün değiştirilmesi ve ardından kapatılması gerekmektedir. İLKSAN'da dürüstlük, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirlik olmalıdır. İLKSAN kapatılmalı, para ve mal varlığı üyelerine dağıtılmalıdır.
İLKSAN'IN MALVARLIĞI 450 MİLYON TL, VERECEĞİ 1,5 MİLYAR TL
1943 yılında çıkarılan bir kanunla kurulan ve şu an 240 bin üyeden zorla aidat toplayan İLKSAN'ın tüm varlığı ancak 450 milyon TL'dir. Oysa ki İLKSAN'dan üyelerinin alacaklarının bedeli yaklaşık olarak 1.5 milyar TL'dir. Sürekli zarar ettiği, talan edildiği düşünüldüğünde, geçen her gün üyelerin aleyhine işlemektedir. Yıllardır sarı sendikaların, ideolojik merkezlerin arpalığı, birilerinin babasının çiftliği gibi görülen İLKSAN zarar üstüne zarar ediyor.
OYAK'IN ÖDEDİĞİ VERGİ, İLKSAN'IN MALVARLIĞINDAN BİLE FAZLA
İLKSAN'dan 18 yıl geç kurulan ve İLKSAN'dan 30 bin dolayında daha az üyesi bulunan OYAK'ın; Renault ve MAİS, Adana, Bolu, Ünye, Mardin, Elazığ ve OYSA çimento fabrikaları, AXA-OYAK Holding, OYAK Yatırım Menkul Değerler, OYAK Ankerbank, Halk Leasing ve OYAK Emeklilik finans, HEKTAŞ, TUKAŞ, ETİ Gıda, OYAK İnşaat, OYTAŞ, OYAK Enerji, OYAK Teknoloji gibi kırkı aşkın yurt içi ve yurt dışı iştirakinde 20 bin kişiye istihdam oluşturmaktad ve OYAK'ın 14 milyar TL'lik varlığı ile ödediği verginin dahi İLKSAN'ın tüm malvarlığından daha fazladır.
KONGREDE İLKSAN YÖNETİCİLERİNİN MAAŞ VE YETKİLERİ ARTIRILDI !!!
İLKSAN'ın tasfiyesi halinde üyelerinin alacaklarının devlet güvencesine kavuşturulması gerekmektedir, olağan kongrede İLKSAN yöneticilerinin maaşlarının, Yönetim Kurulu Başkanı için asgari brüt ücretin yedi katına, Yönetim Kurulunun diğer üyelerinin maaşlarının brüt asgari ücretin dört katına, denetleme kurulu üye maaşlarında 1998 TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini biliyor musunuz? "İLKSAN'ın kimlere emanet edildiğini öğretmenlerimizin görmesi gerekir. Devletten aldıkları öğretmenlik maaşları dışında yolluk, yevmiye ve diğer masraflar dışında İLKSAN yöneticileri 5 bin TL'ye varan maaşlar alıyor. Mevcut öğretmen maaşından kesilen aidatlar birilerine "Huzur Hakkı", "Yolluk", "Yevmiye", "Masraf" ve "Maaş" oluyor.
Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş her bireyin tasarruflarını değerlendirmesi özgürce kendisine bırakılmıştır. ; sınıf öğretmenlerinin İLKSAN marifetiyle bundan muaf tutulmasını kabul etmiyor ve hep birlikte İLKSAN “Düş Artık Yakamızdan” diyoruz.
28 Nisanda yapılması planlanan İLKSAN delege seçimleri öncesi 1943 yılından beri varlığını sürdüregelen ve artık ıslahı mümkün olmayan sandığın tasfiye edilerek varlığının hak sahiplerine dağıtılması sandığın zorunlu üyelerinin en büyük talebi olup oyumuzun da bu yönde kanaat bildirenlerden yana olacağını olması gerektiğini bilmenizi isterim.