Kur'an; Tebliğ, Uyarı ve Öğüttür
19 REBÎÜLÂHİR 1434 KUR’AN NEDİR?
Kur’an Tebliğ, Uyarı ve Öğüttür. “Bu (Kur’an), insanlara bir tebliğdir. Hem de onunla (insanların) uyarılmaları, (Allah’ın) ancak bir tek ilâh olduğunu bilmeleri ve akıl sahiplerinin de düşünüp öğüt almaları içindir.” (İbrahim/ 52)
KUR'AN'IN ANLAMIYLA BULUŞUYORUZ ÇALIŞMA HAYATIMIZ VE KUR’AN (İLGİLİ AYETLER)
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla “Allah’ın sana verdiği (her türlü) şeyde âhiret yurdunu da ara. Dünyadan (helalinden olarak) nasibini de unutma! Allah’ın sana iyilik ettiği gibi sen de iyilik et. (Emirlerine muhalefet ederek) yeryüzünde bozgunculuk (yapmayı) isteme! Çünkü Allah bozguncuları sevmez.” (Kasas/77) “Rabbinin rahmetini onlar mı taksim ediyorlar? Dünya hayatında onların geçimlerini biz taksim ettik. Bir kısmı diğer bir kısmını işçi edinsin (ve bir anlaşma ile birleşip birbirlerine işlerini gördürsün) diye birtakım derecelerle kimini, kiminin üstüne yükselttik. Rabbinin rahmeti, onların toplayıp yığdıklarından daha hayırlıdır.” (Zuhruf/32) “Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar insanlardan ölçüp aldıkları zaman, tastamam alırlar. Onlara (bir şey verirken) ölçtükleri veya tarttıkları zaman eksik yaparlar.” (Mutaffifın/1) “O (Allah) ki, geceyi sizin (sükunetiniz) için bir örtü, uykuyu bir dinlenme yapan, gündüzü de (çalışmak için) yeniden kalkış (ve yayılış vakti) kılandır.” (Furkan/47) “(İşte) nice adamlar (var)dır ki onları ne ticaret ne de alışveriş, Allah’ı anmaktan, namazı dosdoğru/gereğine uygun kılmaktan, zekâtı vermekten alıkoyar. Onlar, (dehşetinden) kalplerin ve gözlerin halden hâle geçeceği bir günden korkarlar.” (Nur/37 )
KUR’AN’A ÇEKEN YOLLAR
"Andolsun Biz Kur’ân’ı düşünüp öğüt alınması için kolaylaştırdık. Düşünüp öğüt alan yok mudur?" (Kamer Suresi Ayet: 17,22,32,40) O halde düşünüp öğüt almak için neler yapmalıyız? Kur’ân insanlara nasıl gösterilmeli? Kur’ân insanlara, hiç bıktırmadan her zaman daha büyük bir zevk ve hevesle en çok okunan kitap; Allah’tan gelen en güzel ve en önemli bilgilerin en doğru kaynağı; her zaman en iyi yol gösterici; kitapların kitabı olan en güzel kitap; insanlığı mutluluğa götüren, insanı insan yapan değerlerin İlâhi menbaı; Allah’ın sözü olduğu için çözülenler yanında içinde kıyamete kadar çözülmeyi bekleyen daha nice güzellikler olan en büyük hazine olarak sunulmalıdır. O güzelliklerden örnekler sunulmalı, böylece O’ndaki Allah bilgisinin sonsuzluğu kanaati oluşturulmalıdır. Büyükler, “Yârân istersen Kur’ân yeter!” demişlerdir. Kur’ân’a, gerçekte olduğu gibi yârân olduğu, dost olduğu idrâkiyle yaklaşmak ve başkalarını, özellikle çocuklarımızı o bakış açısıyla yaklaştırmaya çalışmak gerekmektedir.
HATIRLA VE HATIRLAT
Aceleciliğe meylettiğinde hatırla ve hatırlat: “İnsan hayrı istediği kadar (bazen) şerri de ister. İnsan çok acelecidir.” (İsra/11)
HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI
“…Allahım zenginlikte ve fakirlikte orta yolu tutmayı isterim. Tükenmeyen nimetlerinden isterim. Kesintisiz göz aydınlığı isterim. Hükmünden sonra rızanı isterim. Ölümümden sonra iyi bir hayat sürdürmeyi isterim.” (Ahmed b. Hanbel) SÖZLERİN
BÜYÜKLERİ – BÜYÜKLERİN SÖZLERİ
“Kur’an-ı Kerim’i lütfen kütüphanenize koymayın; duvara, çiviye asıp, torbanın içinde saklı tutmayın! Her gün okuyun. Kur’an-ı Kerim’le sevginizi, ilginizi alakanızı, kıraatinizi devam ettirin.” (Mahmud Esad COŞAN)
CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
“Herhangi bir mümin Cuma günü veya Cuma günü gecesi ölürse, yüce Allah onu kabir fitnesinden korur” (Tirmizi) İçerikte www.kuranimiz.net sitesinden istifade edilmiştir. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin hazırladığı, Feyzü'l-Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali'nden alınmıştır.