Okuduk mu?
Kur’an Nedir?
“Kur’an öğüttür.”
“Biz onların dediklerini daha iyi biliriz. Sen onların üzerinde bir zorlayıcı değilsin. Onun için benim tehdidimden korkanlara Kur’an ile öğüt ver.” (50/Kâf, 45)
Kur’an’ın Anlamıyla Buluşuyoruz
Anne ve Babana Güzel Davran
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
“Biz insana, anne ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu (karnında) zahmetle taşıdı ve onu zahmetle doğurdu. Onun (ana karnında) taşınması ile sütten kesilmesi otuz aydır. Nihayet o (bedenî) yiğitlik yaşına gelip (bir) de (aklî ve rûhî kemal çağı olan) kırk yaşına eriştiği zaman: “Yâ Rabbi! Gerek bana, gerek anne ve babama verdiğin nimete şükretmemi, razı olacağın iyi işler yapmamı bana ilham et (ve beni muvaffak kıl). Neslimi de benim için ıslah et (onları iyi insanlar yap). Şüphesiz ben, tevbe edip sana yöneldim ve hakikat ben, (sana) teslim olanlardanım.” der.” (Ahkaf: 15)
“Biz insana, anne ve babasını(n hakkını gözetmeyi) tavsiye ettik. Annesi onu, kat kat güçlük (ve zahmetler)le (karnında) taşıdı. Onun (sütten) ayrılması da iki yıl içinde (olmuş)tur. (İşte bunun için:) “Bana, anne ve babana şükret, dönüş ancak banadır.” (dedik).” (Lokman:14)
“Biz insana anne ve babasına güzel davranmasını (ve iyilik yapmasını) tavsiye ettik. Bununla beraber eğer onlar, hakkında bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşman için seninle uğraşırlarsa, onlara (bu hususta) itaat etme! (krş. 31/15) Dönüşünüz ancak banadır. O zaman size yaptıklarınızı (ve karşılığını) haber vereceğim.” (Ankebut: 8)
Kur’an’a Çeken Yollar
“Andolsun Biz Kur’ân’ı düşünüp öğüt alınması için kolaylaştırdık. Düşünüp öğüt alan yok mudur?” (Kamer Suresi Ayet: 17,22,32,40)
O halde düşünüp öğüt almak için neler yapmalıyız?
Ümit ve dua: Tevessül ve tevekkül. Hayat bu iki kelimenin içinde. Bu güzel yolda elimizden geleni yaparken ve yaptıktan sonra tesirini halk etmesi için Kalpleri Çeviren’e, emrettiği gibi ısrarla dua ederiz. İnsanın başkaları için ısrar ile dua etmesi ne kadar güzel! Kur’ân’ın insana kazandırdığı yüce hasletlerden sadece biri. Allah o “Şifa Kaynağı”ndan her yönüyle en güzel şekilde istifadeyi nasip eylesin bize ve bütün insanlığa…
İnsanları Kur’ân’a davet eden bu ve benzeri gayretler, inşaallah, kalplerin O’na çevrilmesine ve Kur’ân’ın yetiştirmek istediği, insanlığın gönlünü ve yüzünü güldürecek, o hasret kalınan, “insan” kelimesinin içini hakkıyla dolduran insan tipinin yetişmesine ve dünyayı hayal bile edilemeyecek kadar güzel bir bahçeye çevirmesine bir vesile olur.
Hatırla ve Hatırlat
Öfkeye Meylettiğinde Hatırla Ve Hatırlat:
“O (takvâ sahibi) olanlar, bollukta ve darlıkta (Allah rızası için) sarfederler, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah iyilik yapan (ve güzel davranan)ları sever.” (Âl-i İmran, 134)
Hadis-i Şeriflerle Haftanın Duası
“Allahım! İşlenecek günahlara engel olan sana karşı duyacağımız bir korku nasip eyle” (Tirmizi)
Sözlerin Büyükleri – Büyüklerin Sözleri
“Nasıl bugünkü teknolojinin en son ürünleri olan, dijital ve elektronik cihazların ambalajları içerisinde o ürünün, en verimli kullanımını tüm detaylarıyla tarif etmek için, kullanım kitapçıkları bulunuyorsa, biz de tüm insanlara, Amerikalı'ya, Çinli’ye, Japon’a, Afrikalı’ya, Rus’a, İngiliz’e, Türk’e, önceki kullanım kılavuzlarını tahrif ederek kendi nesillerine ihanet edenlere, kılavuzları getiren elçilere kasd edip öldürenlerin torunlarına, kendisini arayan kaybolmuşlara, Allah’ın hidayet dilediklerine, bu “İnsan Kullanım El Kitabı’nı” (Kur’an’ı)edinmelerini ve okumalarını sağlamalıyız.” (M. Nureddin COŞAN)
Cumanız Mübarek Olsun
Ebu Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre, Rasulullah (sas) şöyle buyurmuştur:
“Kim boy abdesti alıp Cuma namazına gelir ve kendisine takdir edilen namazı kılar, sonra imam hutbesini bitirinceye kadar dinler, sonra onunla birlikte Cuma namazını kılarsa, o kimsenin o Cuma ile öbür Cuma arasındaki günahları ile üç günlük fazla günahı bağışlanır. ” (İbn Hibban)
Okuduk mu?
Kur’an’ı Kerim’i okumakla ilgili “Okuduk mu?” kısa filmi izlenmeğe değer doğrusu. Aşağıdaki linke tıklayınız.
İçerikte www.kuranimiz.net sitesinden istifade edilmiştir. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin hazırladığı, Feyzü'l-Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali'nden alınmıştır.