Taraklı Panayırı mı? Yoksa Taraklı Karagöl Festivali mi?
28/09/2014 tarihi itibarıyla Taraklı panayırına da nokta koyduk. Taraklı panayırı Taraklı’ ya ne getirdi! ne götürdü! Taraklı’ da panayır kurulması gerekli midir !
45 yıl önce ayrıldığım Taraklı’ da panayır ayrı bir özlem ile aranır ve hazırlık yapılırdı. Aklımda hala o yıllardan kalan ortadan direk ile bağlı bir motosiklete bindiğimizde duyduğumuz zevk çok farklı idi. O zamanlar bu kadar araç olmadığı için ya hayvan ile TARAKLI’ ya gelinir ya da traktör ile gelinerek bütün kışlık ihtiyaçlar tedarik edilirdi. O zamanların Taraklısında panayır çok gerekli idi.
Fakat günümüz Türkiyesi ’ ne baktığımızda her tarafımız AVM olarak kısalttığımız alış veriş merkezleri ile dolmuş durumda. Eskilerin Bakkal amcaları ya da mahalle bakkalları artık kalmadı yerine büyük marketler kuruldu ve içlerinde iğneden ipliğe her şeyinizi kesenize göre buluyorsunuz. Zaten toplum olarak tüketim toplumu olduk.
Panayırı da gezdiğimde gözlemlediğim bir tarafta sebze ve meyvacılar diğer tarafta giyim kuşam satıcıları dolmuş durumda. Sebze ve meyve zaten yılın elli iki haftasında pazarlar ile bölge halkına sunuluyor. Giyim kuşam dersen ihtiyaçı olan herkes Büyük şehirlere giderek bu ihtiyaçlarını karşılıyor. Artık günümüzün köylerinde her türlü binek araçı var. Eski zamanın binek hayvanları artık köylerde yok. En kötü ulaşım aracı traktörler olmuş durumda.
Bu şartlarda panayırların gerekliliğini tartışmak lazım diye düşünüyorum. Hele bu yer “Taraklı” ise. Taraklı’ nın turizm hareketi ile almış olduğu “ Slow City “ ve “EDEN” seçkin kentler birliği üyesi olarak Avrupa Birliğinin tescillemiş olduğu bir ilçe ise bu ilçede panayır yerine “halk festivallerinin olması gerektiğini düşünüyorum.
2015 yılı için Taraklı Belediyesi olarak Karagöl Yaylasında “
Taraklı Karagöl Festivali “ düzenlemesini istiyorum. Bölgenin gerek ulusal gerekse uluslar arası tanıtımına çok büyük faydası olacaktır. İyi bir organizasyon ile kurulacak çadır kent ile her türlü ihtiyaçın modern bir şekilde karşılandığı, bölgede bulunan fakir çocukların sünnet ettirildiği, yöresel ürünlerin ve tatların alış verişinin yapıldığı, kültür etkinliklerinin bölge halkına gösterildiği, gecelerinin müzik toplulukları ile şenlendirildiği 3-4 günlük bir festival. Gelecek misafirlerin doğa tutkunları, fotoğraf severler ve karavancılar v.b gurupların olduğu Taraklıyı merak eden herkesin geleceği bir festival.
Bu sene Tekirdağ’da katılmış olduğumuz” Karadeniz Bölgesi Yöresel Ürünler ve Tat Tanıtım Günleri” festivali bunun bir örneği olacak. Bu festivalde tanışmış olduğumuz
Tekirdağ, Kırklareli , Edirne, Yalova kültür müdürlükleri başta olmak üzere bütün illerin kültür müdürlükleri ve dernekleri ile iletişim sağlanarak bu bölgelerin yöresel ürünlerini ve tatlarını bölge insanımız tanımış olacak. Bölgemizde ciddi bir turizm hareketi icraatı olmuş olacaktır.
Bu festival tabii ki Karagöl’de olacak ise yaz döneminde olması gerekir. Bunun çalışmaları şimdiden başlanması, organizatör firma ile anlaşmaların yapılması, sponsor firma alternatifleri ile görüşülmesi gerekecektir.
Taraklı Yerel Kültür Derneği olarak bu etkinlik için Sakarya Yerel kültür dernekleri Federasyonumuz ile Taraklı Belediyesinin atacağı bu hamleyi bekliyor ve istiyoruz. Belki bu festival tecrübeler ile uluslar arası bir festivale dönüştürülür.