Ben Yaptım Olma dı
Yapılan her iş, alınan her karar mutlaka istişareyle yapılmalı. Aksi halde bir adım ileri iki adım geri gider ve yolcuları istediğiniz hedefe ulaştıramazsınız. Yapılan her işte uzun uzun düşünüp öyle kararlar alınmalı. Yirmi beş defa düşünüp istişareyle bir defa iş yaparsanız işiniz iş aşınız aş olur.
İnsan hata yapar ancak yaptığı hatalardan ders almazsa hep kaybeden olur. Sadece kendi kaybetse sorun olmaz diyelim. Aldığınız kararlar, koyduğunuz kurallar bir toplumu etkileyecekse daha dikkatli ve uzun ömürlü olmalıdır. Yapılan ya da alınan ve ya konulan kurallar sonucunda uygulamalarda hakkın rızası ve halkın teveccühü düşünülmeli. Ben yaptım oldu kuralıyla bir yere varılamayacağı bilinmeli. Bunun mesuliyeti ağırdır. Hesabı çetindir. Aile yönetiminde, bir kurum yönetiminde ya da devlet yönetimimde bunlara çok mu çok ihtiyaç vardır. Konulan kurallar genellikle o toplumda yaşayanları etkileyeceği için istişare farzdır. ‘’Şura suresi’’ bunun için gelmiştir.
Alınacak kararların önemine göre de düşünme ve araştırmaya zaman ayrılmalı alınacak karardan da geri adım atılmamalıdır. Yoksa yapboz dan başka bir iş yapmamış olursunuz. Eğitim Öğretim sistemimizde bunu açık seçik yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Keşke on beş yılda on yıl düşünseydik de ileri geri adımlar atmasaydık. Daha da önemlisi bu hatayı yapanlar bu millete hesap vermeli. Hesap verilirse alacakları kararlara biraz olsun dikkat ederler. Çünkü her hangi bir kurumda ki idareci en küçük bir hatada soruşturma geçiriyor ise her hata yapan da soruşturma geçirmeli. Hele hele yanlış kural koyanlar daha fazla sorgulanmalı. Çünkü yaptığı yanlışları doğru uygulamadı diye bir kurum yetkilisi soruşturma geçiriyorsa o kuralı koyana bir daha o iş verilmemeli. Aslına konulan kurallar uygulayıcıların uygulamada tespit edebildiği yanlışlara kural koyanlar kulaklarını tıkamasalar çoktan bazı işler yoluna girerdi. Kendileri kural koyuyor kendileri bozuyorlar. Sıkıntı burada.
En önemlisi küreselleşen dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmeli, başarı nerdeyse oradan ibret alınıp ve faydalanmalıdır. Her şeyi kendiniz düşünemezsiniz. Kendiniz icat edemezsiniz. O halde ‘’ilim Çinde de olsa alınız’’.
Sözün kısası her işimizi düşünerek emanetleri de ehil olana vererek, ehli zikir ‘e (İçin uzmanına)de danışarak bu işin altından kalkabiliriz.
‘’Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu’’? Ayet-i Kerime…