Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Yayın: Güncelleme:

Örenmek, geliştirmek, hayata tatbik etmek insanlığın tarihiyle orantılıdır.Öğrenmenin aracı yazılar, semboller toplandığı yerlerde kitaplardır. Bir noktada insanlık tarihi kitapların tarihi ile özdeştir.

Mağara duvarlar, yontulmuş taşlar, papirüsler, hayvan derileri ve nihayet kâğıt... Günümüzde kâğıdın önemi arttıkça artmış, üreten ülkeler ve tüketen ülkeler olarak ikiye ayrılmış durumdadır.

Osmanlı kâğıt üretmemiş hep dışarıdan ithal etmiştir. Ancak 1934 yılında temelleri atılan 1936 yılında üreten ilk Fabrikadan 2003 yılına kadar Türkiye'nin % 90 ihtiyacını karşılayabilecek kâğıt üretmemize karşılık 2004 yılında kâğıt fabrikalarının özelleştirilip satılması sonrasında kapatılması sonunda tüm kâğıt ihtiyacını 90 yıl sonra ithal ederek karşılama yoluna girmişiz.

Okul ile kitap aslında özdeş bir kavramdır. 20 Milyon öğrencisi olan ülkede kitap, defter zaruri bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın karşılanması mecburidir. 2004 yılından önce özellikle 1980 öncesi kitaplar elden ele geçerek dört beş yıl okunabiliyordu.

Kitapları devletin vermesi belki kulağa hoş gelebilir. Ancak kullanım biçimi , her yıl yenilenmesi ülkeye ciddi bir külfet getirdiği dikkate alındığında yeni bir ders kitap politikaları belirlenmesi elzemdir.

Mesela Reşat Otman'ın Fiziği, Ömer Bayın Kimyası, Nihat Sami Banarlı'nın Edebiyat kitabı onlarca sene okutuldular. Bu nedenle her yıl Eylül ayında ikici el kitap borsası kurulur kitaplar alını satılır böylece kâğıt israfı olmazdı. Bu kitaplar yıllarca öğrencilerin akıllarında kaldılar. Peki ya şimdi basılıp dağıtılan kitaplar....?

80 sonrasında yaygınlaşan dershaneler, etüt merkezleri ve bunların sahipleri kitapları etkisizleştirmeye çalıştılar. Milli Eğitim Bakanları Özellikle Ömer... her yıl kitapları bastırıp devlet kesesinden öğrencilere bedava dağıtınca iş çığrından çıkmış oldu. Devlet kitapların yazımı, basımı ve dağıtımı için son yirmi yılda ne kadar para harcadı bilmiyoruz. Bu paraları kimler nasıl aldı onu da bilmiyoruz.

Bildiğimiz bir şey var hiçbir okul, hiçbir öğretmen bu kitapları birinci derecede kullanmadı. Öğrencilere, velilere serbest piyasada alınan kitapları okuttu. Bakanlığın verdiği kitapları öğrenciler doğru dürüst kapağını açmadan üzgünüm kullanmadı. Yazık oldu....!

Bir kitabın ömrü elden ele geçmek suretiyle en az beş yıl olması gerekirken daha ders yılı bitmeden bakanlığın kitapları işlevsiz hale getirildi. Aslında Fiziğin, kimyanın, Matematiğin, Geometri'nin, Felsefenin Tarihin hangi konusu değişti ki yeni kitaba ihtiyaç duyuldu...!

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek.... Halbuki toplama, çarpma, çıkarma ve bölme binlerce yıldan beri aynıdır. O zaman ilgili yetkililere sorum şu: "Neden bu yolu seçtiniz? Neden kâğıt israfına sebep oluyorsunuz? Neden devleti parasal zorluğa sokuyorsunuz?" Lütfen cevap verin...

Temel dersler ve ders konuları aynı kaldığı sürece kitapların değişmesi doğru değildir. Devletin kaynaklarını heba etmek hiç değildir. iSRAF İSE AHLAKEN DOĞRU DEĞİLDİR.

2/9/2022 ERZURUM

#abdurrahman-zeynal #ders-kitaplari #milli-egitim #milli-egitim-bakanligi

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....
DİL İNSANI VEZİRDE EDER REZİLDE

DİL İNSANI VEZİRDE EDER REZİLDE

Kendi hayatınızdan bu ifadenin acı sonuçlarını düşündüğümüzde idrak etmemiz kolaylaşır, anlaşılır

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.