Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

O Bizim Namusumuzu Korudu

Yayın: Güncelleme:

Yıl 1914. Sultan Mehmet Reşat ferman buyurmuş: "Kutsal Cihat ilan ediyorum. Eli Silah tutan askere". Davul zurna eşliğinde münadiler aracılığıyla ferman halka duyurulmuş.

Yer: Erzurum Daphan Ovasında bir köy. Beş kardeş evli, çoluk çocukları var. Köyün varlıklı ailelerinden sayılırlar.

Her bir kardeşin bir, iki, üç çocuğu var. Evlerinde eşleri var. Ama bütün bunları bir tarafa bırakıp Padişahın fermanına uyup askere gitmeye hazırlanırlar.

Beş kardeşte asker olacağına göre ailelerini, çocuklarını köyün ileri gelenlerinden birine teslim ederler. Giderken tarlalarını, çayırlarını bu aileye teslim edip giderler.

Gidiş o gidiş. Beş kardeşten hiç haber gelmemektedir. Acaba Çanakkale'deler mi? Galiçyadamı? Yoksa Sina Cephesi'nde mi? Acaba Allahuekber Dağlarında çarpışanlardan mı? 

Ne bilen var nede duyan....!

Gideli dört yıl olmuştur. Asker "Mondros Ateşkes Anlaşmasıyla" terhis edilmiş, sağ kalanlar memleketlerinin yolunu tutmuştur.

Savaş esnasında meğer beş kardeşten dördü şehit düşmüş, kardeşlerden yalnız biri sağ kalmış, ancak o köyüne dönebilmiş.

Aradan dört yıl geçmiş, geride bıraktığı eşi, yengeleri, çocukları ve yeğenleri en haldedir? Köyüne dönerken yolculuk boyunca hep bunları düşünmüş...!

Acaba bıraktığım gibi bulacakmıyım? Ölen, kalan varmı? diyerek hasretle uzun yollar kısalmış ve köyüne gelmiş.

Köyde bıraktığı gibi ailesini, yengelerini, çocuklarını bulmuş. Evde yılların hasretini kucaklaşarak giderirler. Ancak sevinçleri buruk ve acılarla doludur. Çünkü dört kardeş vatan uğrunda şehit olmuşlardır.

Köylü gelenlerden dolayı sevinçli, şehitlerden dolayı üzüntülüdür. Ama takdiri ilahi deyip üzüntülerini yüreklerinin derinliklerine gömerler.

Sıra ailesini, tarla ve çayırlarını emanet ettiği komşusuna gidip ondan bilgi almak ister...! Komşularla birlikte o muhterem kişiye gider, sorgu sualden sonra hal ve ahvali sorar...!

Adam bütün mütevaziliğiyle tarlaları ektiğini, hayvanlara baktığını, evindeki çocukların iaşelerini temin ettiğini, anlatır ve artık kendi malın kendine der kucaklaşıp helalleşirler.

Aradan yıllar geçer. Bu ihtiyarlaşmış şahıs evlatlarına, yeğenlerine bir tembihatta bulunur:

Sakın falanlarla münakaşaya, dil azarlığına girmeyin. "O aile en zor günlerde bizim namusumuza sahip çıktı..! Ola ki bir gün aranız açılabilir . Sakın onlara bir şey demeyin" diye tembihatta bulunur....

Yıllar geçer. Adam ölür. Çocukları, yeğenleri büyür. Köylerine kadastro gider. Kadastro memurları ölçer, biçer tarlaları mal sahiplerine tapu ederler.

Ancak bir tarla yanlışlıkla o muhterem adamın evlatlarını üzerine tapu edilir. Olay duyulunca hemen giderler....! Kardeş bizim tarla yanlışlıkla senin üzerine yazılmış. Gel gidelim tapu dairesine bir imza ver bu işi düzeltelim der. Ancak karşı taraf işi yokuşa sürer.

Hak sahibi iri yarı güçlü kuvvetlidir. Belki bir yumruk vursa devirecek gücü de vardır. Fakat hep alttan alır. İşi nazikçe çözülmesi taraftarıdır. Olmaz.

İkisinin tanıdığı sözü dinlenen bir hemşerisinin yanına gider . Durumu anlatır. Gel bu işimizi Allah rızası için hallet. Bu arada babasının vasiyetini ona anlatır. Babam ne olursa olsun sakın o aileye dokunmayın. Onlar bizim namusumuzu korudu der. 

Evet işte bir acı hikaye ve acı hikayenin sonu ...!


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.