Eğitimin ABD Şirketlerine İhalesi
"Son günlerde Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından üst üste verilen beyanatlar, eğitimde yaşanan sürecin ülkemizi ve yeni nesli nereye götürmekte olduğunun açık ifadesidir.
Denilmektedir ki:
"SBS sonuçlarına göre; çocuklarımız matematik sorularını çözemiyor, bunu ihale edeceğiz. Devlet okullarında başarı düşük, özel okullarda başarı yüksektir."
Bu açıklamasıyla Sayın Nimet Çubukçu, SBS sonuçlarına göre, 2005 yılında başlatılan Temel Eğitim Programının 5 yıllık uygulama sonucunu ilan etmektedir.
Bunu ihale etmek ise hazin bir durumdur. Çünkü eğitimde ihale sistemi, Türk Milli Eğitim geleneğinde yoktur.
Nerede yanlış yaptığını aramak durumunda olan kendisidir, bakanlık danışmanlarıdır, ilk ve Ortaöğretim Genel Müdürleridir ve 1995'den beri bu programın bizzat hazırlayıcısı olan Talim ve Terbiye Kurulu yetkilileridir.
Eğitimde "ihale" ile ilk kez 1995'de Tansu Çiller zamanında tanıştırıldık.
Temel eğitimin liberalize edilmesi işi on yıllık sözleşmeyle YÖK Dünya Bankası Dairesi aracılığıyla SPAN adlı Amerikan Eğitim Danışmanlık Şirketine ihale edildi.
On yıl süren Sosyal Müfredattan Liberal Müfredata geçiş hazırlıkları sonunda, 2005'de şimdi sonuçları açıkça görülmeye başlayan eğitime geçirildik; zihin çökertme tuzaklarıyla dolu yeni ders kitapları SPAN şirketinin istediği şekilde hazırlandı ve öğrenciye parasız dağıtıldı.
Bu program Dünya Bankasının programıdır, bizim MİLLİ programımız değildir.
Sonuçlarını ölçüm sınavının adı SBS'dir. Bu sınav Türk Milli Eğitimini ne kadar çökerttiklerinin ölçümüdür.
Velilerimiz bu sınava çocuklarını sokmak zorundaymış gibi sunuluyor, oysa zorunlu değildir, paralıdır ve yakında kaldırılacaktır, çünkü üniversiteye sınavsız giriş getirilmektedir.
SBS sonuçları, geçiş aşamasında kamuoyunu yanıltmak, velilere devlet okullarını güvensiz göstermek için kullanılan bir araçtır.
Şimdi, eğitimin çöküşünü ilan ederken, bu sonuçları ihale edeceğini söyleyen Sayın Nimet Çubukçu, ihtimaldir aynı Amerikan eğitim danışmanlık şirketine ihale edecektir. Tahmin edebiliriz ki, ihaleden sonra SPAN Şirketi "Türk Milli Eğitimini çökertmeyi başardık, görev tamam" raporunu Dünya Bankasına verecektir.
Dünya Bankası, eğitimin liberalize edilmesinden Devlet okullarında başarının düşürülmesi ve bu yolla velilerin özel okullara kaçırtılmasını beklemektedir.
Türkiye'de eğitim piyasası yaratmakta henüz planlanan hedefe ulaşamadıklarını Dünya Bankası tarafından kaleme alınan 2006 YÖK Strateji Raporundan öğreniyoruz. Bundan sonra özel okullarda öğrenci sayısında artış umut etmektedirler. Ancak bilinmelidir ki, içi boşaltılmış müfredat özel okullarda da aynıdır.
Üniversiteye sınavsız giriş konusuna gelince:
YÖK tarafından hazırlanan ve 2006'da çıkartılan 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu, Sınavsız Üniversite ve Sertifikalı Mezuniyet demekti.
Bu yasa özellikle üniversite gençliğinin dikkatinden uzak tutulmuştur. Örneğin 2006'da Mühendislik diplomaları kaldırıldı, ders başına sertifikalı mezuniyet getirildi. Böylece üniversite, sessizce, bir meslek veren ve o mesleğin gerektirdiği tüm bilimsel donanımı kazandıran yüksek eğitim kurumu olmaktan çıkartıldı.
Eğitimin piyasa devri programında, yapılacak işler sırasında ders başına paralı-sertifikalı yüksek okul vardır. Üniversiteler artık, hobi olsun diye gelen öğrenciye sertifika veren kürsülerden ibaret olacaktır. Yani "talep varsa ders var" şeklinde bir eğitim piyasası bilim yuvalarına egemenlik kuracak, talep olmayan kürsüler kapanacak, profesörler işsiz kalacaktır.
Böyle bir "sınavsız ve güvencesiz yüksek eğitim"dir bizi bekleyen.
Bir yandan da Orta Öğretimde "Sertifikalı kurslar" sistemine geçiş hazırlıkları vardır.
Dershaneler sertifika vermeye zorlanmaktadır. Lise son sınıf öğrencilerinden dershaneden getireceği makbuz sertifika olarak geçerli olacaktır. Adım adım, devlet okullarında derse girmek zorunlu olmaktan kalkacak, giderek devlet okullarına öğretmen tayinleri en aza inecektir.
Böyle bir "Talep varsa ders var" sisteminin doğal sonucudur ki "Sözleşmeli Öğretmenlik (4-B)" okulların kapısındaki tehdittir. Çünkü özel dershaneler sertifika vermeye başladığında pek çok devlet okulu kapısına kilit asacaktır."