Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

Kültür Nedir?

Yayın: Güncelleme:
Kültür; bir millete mensup ve mahsus ilk ve iptidai vaziyetler, haller demektir.
Kültür, bir milletin hissiyatından ilk duygularından doğan mevhumların bütünüdür. Bunlar, lisan, musiki, güzel sanatlar, adetler, gelenek ve görenekler, tavır ve hareketler ile dini duygu ve düşünceler kültürü oluşturan mevhumlardır.
Başkalarına ait kültürlerin taklidi hiçbir zaman kültürü ifade edemez.
Kültür; örf, adet, gelenek ve göreneklerin bir birine karışması ile bir kavimden diğer kavme geçer. Ortadoğu bu sosyal olgunun laboratuarı gibidir. Medeniyetler bu geçişte daha seyyaldir.
Kültür, iyilikler, saflaştırma ve temizleme sayesinde iyi ve makbul medeniyeti; fenalıklar, çirkin, kötü hal ve hareketler ise nahoş, zalim medeniyeti meydana getirir.
Kültür: Medeniyetin menşei, başlangıcıdır. Kültürün makbul bir şekilde temizlenmesi din, ahlak ilim ve hikmetle olur. Kültürün kötüleşmesi dinsizlik, ahlaksızlık ve ilimsizlikle olur.
Kültür; bir milletin tabiatının mahsulüdür. Ağacın meyvesi ne ise milletlerin kültürü de kendisi için odur.
Milli kültürünü kaybetmiş millet, meyve vermeyen, çürümeye yüz tutmuş ağaç gibidir. Yok, olur gider. Tarih böyle milletlerin mezarlığı ile doludur.
Kültürü geliştirmek maddi ve hayvani esaslara göre değil, insani esaslarla yükseltmek, yüceltmek ve donatmakla mümkündür. Bu durum ancak hem kendi milletine hemde insanlığa fayda getirebilir.
Başka milletlerin kültürleriyle aşılanan millet, dallarına başka ağaçların meyveleri takılmış değersiz ve gülünç duruma düşer.
Kültür yerlidir. Millidir. Bir milletin kendi tarihi boyunca, düşünülmüş, uygulama sahasına konulmuş maddi, manevi, fikri ve felsefi normların, yaşama şekillerinin, dünya görüşlerinin ve değer yargılarının tümüdür.
Kendi milli kültürünü kaybeden millet, karganın, kekliğin yürüyüşünü taklit etmek isteyipte taklit edemeyen, ancak kendi yürüyüşünü de unuttuğundan, yürüyemeden hokkabazlar gibi davranmasıdır. Bu durum gülünç ve alay konusudur.
Kültürünü yozlaştırmış bir millet yani bütün değerler sistemi denilen, düşünce ve yaşantısına yön veren mefhumların değiştirilmesi ile sarhoş olmuş, dengesini kaybetmiş bir insan gibi veya dümeni kırılmış dalgalar içinde sağa sola yalpalayan gemi gibidir. Bir gün kayalara çarpar ve batar.
300 yıldır değiştirmeye çalıştığımız, ancak beceremediğimiz batı kültürünün olumlu yönlerini alıp milli bünyemize uygun hale getirip uygulayabilseydik, fikir, düşünce ve tefekkür dünyamız bu kadar sığ olmazdı.
Bir millet; bire bir başka milletlerin tecrübelerinden yararlanması tamiri mümkün olmayan hastalıklar ortaya çıkarır. Bu nedenle hayatın suni şeylere ihtiyacı yoktur.
Kültür: ilmin, inancın milletin hayatına göre aldığı şekildir. Mozartın bestesinden bir notanın çıkarılması, Taç Mahal Türbesinden revakların kaldırılması, Sultan Ahmet Camii çinilerinin çıkarılması bu eserleri eksik bırakırsa milletlerin kültürlerinde bazı değerlerin çıkarılması eş anlamlıdır. Tamiri mümkün olmayan hastalıklara yol açar.
Kültürel zenginliği teknoloji ile karıştırmamak gerekir. Teknoloji; başlangıcından günümüze kadar yaşayan insanlık ailesinin ortak ürünüdür. Teknolojisi bugün üstün olan Japonlar ve benzerleri kültürel değerlerini kıskançlıkla korumaktadır.
Sonuç olarak yeryüzünde yaşayan her toplumun kendine has değerleri, yargıları, dünya görüşleri vardır. Bunlar birbiriyle örtüşür veya örtüşmez. Bu kültür olgusunu değiştirmez.
Kültür: Milletlerin kendilerini savunmak için geliştirdiği, yücelttiği stratejik mevzilerdir. Mevziler düşerse millet hayatı tehlikeye girer.
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

BahattinSAKALLI
3.01.2011 / 01:20:15
Sevgili hocamıza güzel yazısı için teşekkür ediyoruz. saygılarımla.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.