Kadife Zamanlar - Ayten Şenol Özçelik

Pamuklara sarılıp saklanılası günlermiş meğer yaşarken bilemedik.
Sizin Sesiniz Sizin Sesiniz
Yayın: Güncelleme:

Basit bir naylon örtü aldı, götürdü bu kez çocukluğuma. Karşı balkonun saksılarını korumak için etraflarına dolanan örtü... Çocukluğumun kışlarında şimdiki kadar çok tercih edilmese de kullanılırdı bu rüzgarda uçuşup duran naylon örtüler. Kimi ekdiği şeyler donmasın diye üzerine örterdi, kimi ıslanmasın diye odun yığınlarının üstüne çekerdi, kimiyse kırılmış bir parça cama çare olsun diye gererdi penceresine. Bahsettiğim o günlere, Taraklı'nın Kadife Zamanları diyorum ben. Benim canım memleketimin, eskileri kaybedince zerafetini de kaybetmeye başlayan cennet memleketimin kadife zamanları vardı elbet bir vakitler.

Kışları kar yağar ve yığardı diz boyu, çocukluğumda. Ve ayazı hiç eksik olmazdı. Ama şimdiki kar yağmayan, kaloriferli evlerde geçirilen kışlardan daha sıcaktı içimizde, evlerimizde. Derler ya masal tadında diye, aynen öyle yaşandı o zamanlar. Pamuklara sarılıp saklanılası günlermiş meğer yaşarken bilemedik. İnsana dair ne varsa korunacak, içimizi dışımızı sarıp sarmalayacak ne varsa avuçlarımızdan kayıp gitti. İzin verdik gitmesine, püf dediğimizde uçuşan hindiba çiçeği misali.

Doğup büyüdüğüm sokaklarda ne o camında uçuşan naylon örtüler kaldı o evlerde, ne de içinde varlıkta da yoklukta da insan kalabilmiş insancıklar! Bir zamanlar içlerinde salındıkları evler öksüz, seslerin yankılandığı pencereler suskun öylece son demlerini yaşıyorlar. O insanlarla hayatın da anlamı vardı, ölümün de. Dirimiz de kıymetliydi ölümüzde. Dostluk, komşuluk, vefa, dayanışma yazarak bitiremeyeceğimiz, insana dair ne varsa tüm güzel hasletler önemliydi o zamanlar. Paranın, daha çok şeye sahip olmanın önemli olmadığı zamanlardı.

Şimdilerde her şeye sahibiz, ama hiçbir şeyimiz yok aslında. Ömrümüz geçip giderken tutunduğumuz, incir çekirdeği kadar hükmü olmayan şeylere bağlıyoruz varımızı yoğumuzu, mutlu olduğumuzu zannediyoruz elde edince. Oysa ki hayat kafamıza vura vura öğretmeye çalışıyor tek ihtiyacımız olan şeyin insanca yaşayabilmek olduğunu, tıpkı eskilerin yaptıkları gibi. Basit, samimi, candan yürekten yaşayabilmenin ihtiyacımız olan tek şey olduğunu her fırsatta önümüze koyuyor hayat, bir görebilsek belki tekrar bulacağız kaybettiğimiz rotamızı.

Kaybettiklerimizi geri getirmeyecek hiçbir şey elbette. O pencerelerde sesler karşıdan karşıya yankılanmayacak artık. Ama onların bıraktıkları ayak izlerini takip edebilirsek, belki çeşmenin başında komşu annenin sürüp verdiği o bir dilim salçalı ekmek kadar tat gelecek hayatlarımıza...

#naylon-ortu #cocukluk #kis #nostalji #dayanisma #basit-yasam #insanlik #degerler #ayten-senol-ozcelik

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN BLOGLARI

Kadife Zamanlar - Ayten Şenol Özçelik

Kadife Zamanlar - Ayten Şenol Özçelik

Pamuklara sarılıp saklanılası günlermiş meğer yaşarken bilemedik.
YÜREĞİMDE TAŞ VAR Selim Akdi

YÜREĞİMDE TAŞ VAR Selim Akdi

Bazen kulağımda bu sesi o kadar şiddetli hissederim ki, o anda dersi bırakırım farkında olmadan. Başlar koyu bir sohbet, verilir hayat dersleri.
Bisküvi - Selim Akdi

Bisküvi - Selim Akdi

Bazen bisküvilerin yerlerini değiştiriyor, onların bir sanat eseri gibi görünmesini sağlıyor ama tadına bakamıyordum.

SON BLOG YAZILARI

Dil Nedir?

Dil Nedir?

İnsan Neyle Anlaşır? Bu makale bilimsel bir araştırma değildir. Yazarın kendi görüşlerini ifade etmektedir. Kaynak olarak kullanılabilir. Dil Nedir? İletişim Nedir? İletişimin Temel Kuralları Nelerdir?
Enes ÇINAR Enes ÇINAR
Deepfake Nedir ve Nasıl Çalışır?

Deepfake Nedir ve Nasıl Çalışır?

Deepfake, yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileri kullanılarak oluşturulan sahte video veya ses kayıtlarını ifade eder. Bu teknoloji, bir kişinin yüz, ses veya vücut hareketlerini başka birininkine yerleştirerek gerçekçi içerikler oluşturur. Eğlence amaçlı kullanılsa da, seçim dönemlerinde siyasi propaganda ve dezinformasyon için kötüye kullanılabilir. Deepfake'leri tespit etmek ve önlemek ise günümüzde büyük bir öneme sahiptir.
Zeki Yapay Zeki Yapay
Çay içme düşünceleri

Çay içme düşünceleri

Böyle böyle kısa yazılar paylaşmak istiyorum bazen; nereye yazacağız? Tabili buraya. Hadi alın çayınızı gelin.
Enes ÇINAR Enes ÇINAR
Kadife Zamanlar - Ayten Şenol Özçelik

Kadife Zamanlar - Ayten Şenol Özçelik

Pamuklara sarılıp saklanılası günlermiş meğer yaşarken bilemedik.
Sizin Sesiniz Sizin Sesiniz

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.