26 İşçinin Taraklı’daki Termal’den Çıkarılışının Hisar'dan Manzarası
Ölür gider, yâr koynuna giremez
Karac’oğlan
Hisar, kimine göre seyirlik bir tepe; kimine göre müstahkem bir Kale. Kimileri, seyre dursun bu manzarayı. Biz nazar kılalım. Neler oluyor, aşağıda?
Şunu baştan söylememiz ve ona iman etmemiz üzerimize farzdır: Rızık, Rezzak olan âlemlerin Rabbi Allah’ın elindedir. Bundan sonra söyleyeceklerimiz; aslı unutanların usulsüz tavrını ifşa etmektir.
Taraklı’ da inşaatı devam eden termal tesiste çalışan 20’ nin üzerinde Taraklılı işçi, geçtiğimiz hafta işten çıkarılmıştır.
Bunu bilmeyen yok! Fakat gör-en yok!
İşten çıkarılacaklarından, mesai bitimine kadar haberdar edilmeyen işçiler, bugün dahi işten neden çıkarıldıklarını, hatta bazı belirsizlikler nedeniyle işten çıkarılıp çıkarılmadıklarını dahi bilememektedirler.
Bu durum, Hisar Muhafızı’nı elbette yakından ilgilendirmektedir.
Çünkü bir ilkokul çocuğu: “Babam işten çıkarıldı öğretmenim!” dediğinde; Hisar Muhafızı, bu sözü Hisar’ın okula bakan cephesinden duyabilmektedir.
“ Vicdan, ” kelimesiyle “ vücud” (varlık) ve “mevcud” (bulunan-var) kelimeleri aynı kökten fışkırmış kelimelerdir: “ vecd” yani “ aşk” tır ana damar.
Mademki hissediyorum (vecd) öyleyse varım (mevcud).
Her şeyin bir usulü vardır burada:
Âhilik Yurdu Taraklı’da, bir esnafın yanına çırak verilen çocuğun, uygunsuz halleri varsa yâhut esnafın işleri kötüye gitmiş, çırağın ücretini dahi veremeyecek duruma düşmüşse esnaf; bu çıraktan başka o eve ekmek götürebilen biri var mı? Evvela buna bakar, çırağın durumunu tetkik eder.
Esnafın, yanına aldığı bu çırağın durumu kötüyse, kendisinden başka evine ekmek götürecek kimsesi yoksa; çırak ikaz edilir. Pat diye işten çıkarılmaz. Çıkarmaktan başka çare kalmamışsa; Evvela şöyle denir: “ Ağabeysinin, bu ay da çalış, sonra kendine başka bir iş ara, başının çaresine bak!” .
Çırak bir yandan ustasının yanında çalışırken öte yandan başka bir iş arar. Böylece mağdur edilmemiş olur. Hem çırağa, işten neden çıkarıldığını ayrıntısıyla bildirmek icap eder ki böylece çırak, hatasını anlasın.
Çırakların(!) 26’sının birden “ performans”ı düşünce ne yapmalı?
Performans düşüklüğü, tansiyon düşmesi gibi aniden olan bir şey olmasa gerek. “Bir işin yapılışı esnasında, onu gereğince sonuçlandıracak tutum, beceriklilik ve gayret seviyesinin zayıflaması oluyor performans düşüklüğü.
Aylarca performanslarının düşüklüğünden habersiz olan işçiler; birgün çağırılarak, tam da mesai bitiminde, performanslarının düşük olduğunu öğrenmişler ve bu acı gerçeği öğrendiklerinde ise işleri çoktan son buluvermiş.
Karanlığa taş atmak kolaydır. Peki karanlığa çıra yakmamaya ne demeli?
Dedikodu (gıybet) haramdır. Ancak mümin, kötü zanna da mahal vermeyendir.
- Taraklılı işçilere tasfiye operasyonu yapılıyor!
- Duydun mu, daha da işçi çıkarılacakmış!
- Taraklı’da yapımı devam eden termal tesiste Taraklılılar yerine dışarıdan işçi mi getirilecekmiş?
Evet, bunlar zann! Allah, zannın çoğundan kaçının diyor. Ama böyle lâflar çıkmadan önce; ahâliye (medyaya), bunun böyle olmadığına dair küçük bir beyanat vermek icap etmez miydi? Kimse bu kadar günaha girmezdi.
Tedbir, güzel; tevekkül ondan güzel.
İkisi beraber, en güzel!
İtidalin, vasatın, aklı selimin, sağduyunun mekânından kaçması; insanların bir şeyleri belirsiz, kapalı (muğlak) bırakması sebebiyle olur.
Allah, eşlerin birbirinden ayrılmasını-boşanmasını helal kılmıştır; ancak bu fiilden hiç hoşlanmaz Rabbimiz.
Hem Şeriat'ta kimse, eşini bir anda sokağa bırakamaz; üç ay beklemeli ve iaşesini temin etmeli kadının.
Hisar, kimine göre seyirlik bir tepe; kimine göre müstahkem bir Kale. Kimileri seyre dursun bu manzarayı. Biz nazar kılıyoruz......
Hâşiye: İnşaatı devam eden Taraklı'daki termal tesiste geçirdiği iş kazası sonucu, alnının teri kurumadan hayatını kaybeden işçi kardeşimizi, melekler, cennetin kapısında karşılasın.