Mustafa Özbilge Mustafa Özbilge Dıngılım

Hacı Atıf Kimdir? (2)

"İstanbul önemli bir ayağı oluşturuyor Hacı Atıf Efendi’nin hayatında..."
Yayın: Güncelleme:

Hacı Atıf Efendi’yi kulağımıza ilk fısıldayan, Göztepe Tütüncü Mehmet Efendi Camii Baş İmam ve Hatibi merhum Hafız İrfan Çakır Hoca’mızdır.

Taraklı’da geçirmiş olduğu yazları, bizim için feyiz ve bereket kaynağına dönüştüren bu müşfik, çelebi, güzel insan; her fırsatta, tarihe olan merakını çevresine aksettirip geçmişe dair atıflarıyla bugünün ancak dün ile beraber anlaşılabileceğini hatırlatır ve yakın tarihimizde cereyan etmiş vakıalara dikkatimizi celp ederdi.

İşte bu tarihi vakıalardan biri de Menemen Hadisesi ve Hacı Atıf Efendi idi. Taraklı ile Menemen arasındaki ilişkilere ilk zaman pek anlam veremezdik; fakat mesele biraz kurcalandığında, Hafız İrfan Efendi’nin de şeyh ittihaz edindiği, bağlı bulunduğu merhum Erbilli Mehmed Esad Efendi Hazretleri ile Hacı Atıf Efendi arasındaki ilişki, bağlantıları sonra sonra kurmamızı sağladı.

Bu meseleye sonra değineceğiz…

Hacı Atıf Efendi’nin annesi Havva (Hanife) Hanım’ın, çocuklar henüz küçükken vefatı, babaları Süleyman Bey’in yükünü arttırmış. Buna rağmen Müftü Süleyman Bey, çocuklarının talim ve terbiyelerine titizlikle eğilmiş, hepsini de hafız olarak yetiştirmiştir.

Bu arada torunlarından olan Hafız Adil Bey, Hacı Atıf Efendi’nin mezar taşında “Müftüzade” yazdığını aktarmaktadır. Ailenin ulema geçmişinin nereye dayandığını bilemiyoruz. Fakat torunların bile ısrarla hafızlık geleneğini devam ettirmesi dikkatimizi çekmiyor değil: Adil Hafız, Atıf Hafız, Numan Hafız, Enes Hafız… Gerçi Taraklı’nın hafızlık geleneğinin bir yansıması olarak da görülebilir bu. Fakat zincirin halkaları dikkat çekici…

Hacı Atıf Efendi’nin, diğer kardeşlerinden farklı olarak Göynük ve çevre âlimlerinin rahlelerinden de istifade edip daha kesif bir talim gördüğü söyleniyor. Zira Arapça-Farsçasının mükemmel, ticaret hayatının bir kazanımı olan Fransız tüccarlarıyla anlaşacak kadar Fransızcasının da olduğunu İsmail Hakkı Bey’den işitiyoruz. Hacı Atıf Efendi’nin sabaha kadar fırın evinde yakılan, ekserisi Arapça ve Farsça telif edilmiş kütüphanesindeki kitaplarının bahis konusunu da sonraya bırakıyoruz.

Hacı Atıf Efendi’nin ilimdeki vukûfiyetinin yanı sıra ticari kabiliyeti, Taraklı ve civar beldelerde, kısa sürede meşhur olmasını sağlıyorsa da asıl itibarını İstanbul’la olan ticari, ilmi ve manevi alakasında aramamız gerektiği kanaatindeyiz.

Torunu Atıf Bey’in bildirdiği şu ki: Hacı Atıf Efendi hem kadılık hem başkanlık mevkiinde bulunmuştur Taraklı’da. Yalnız bir bütün olarak onu anlayabilmemiz Taraklı dışına çıkmaya zorluyor bizi.

Evet, İstanbul önemli bir ayağı oluşturuyor Hacı Atıf Efendi’nin hayatında. İnşallah buna da değinmek nasip olacak.

Öyleyse hem ilmin ve ticaretin hem de siyasetin içerisinde bulunan bir portreyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz bugün. Tasavvuf ise her birini tutan manevi bir zırh gibi kuşatmıştır Hacı Atıf Efendi’yi.

Katkıları bekliyoruz. Hatalar düzeltilirse sonraki yazılarda daha sahih bilgilerle yol alırız. Zira en az on yazı olarak tasarladığımız bir konu var karşımızda. Vesselam…

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Gürcan ÇAKAR
11.01.2011 / 16:39:45
Kocaeli Dökümantasyon Merkezince hazırlanan Kocaeli Meclis-i Umumisi 1927 Zabıtnamesinin 133.sayfasında Hacı Atıf Efendi ile ilgili ticari konuşmaların ilgili kısa kayıtları bulunmaktadır.
Ahi Naci
12.01.2011 / 19:38:09
Hacı Atıf Efendi'nin "Arapça ve Farsça" telif edilmiş eserleri!.." derken fevkalâde hassas davranılmasında yarar görürüm. O günlerde Taraklı'da "kitab imhaları" yaygın bir söylentidir. Merkep yükü ile Çamçukuru yamaclarına gömüldüğü de rivayet edilir. Sözkonusu olan ve fırında yakıldığı söylenen kitapların, bizzat Hacı Atıf Efendi'nin yazdığı kitaplar olduğu kanısı, bence zayıf bir olasılıktır. Kendilerinin müellif olup olmadığı çok iyi tetkik edilse iyi olur. Ahi Naci.
Mustafa ÖZBİLGE
13.01.2011 / 00:16:46
''telif edilmiş eserlerinin'' derken kütüphanesindeki arapça ve farsça yazılmış kitaplarına işaret edilmiştir.İfadedeki anlam belirsizliği sanki onun yazdığı anlamını vermiş.Düzeltiyorum! teşekkürler
Ahi Naci
13.01.2011 / 12:50:30
1930-ların sonları ve 1940-lı yıllarda Taraklı'da muhtarlık yapmış Kadir Efendi'nin (Topal Kadir) küçük evrak sandığında çıkan faturalardan Taraklı'nın İzmitle (Kocaeli)çok yoğun ticarî ilişkiler içinde olduğu, belgesel olarak da doğrulanabilir. Hacı Atıf Efendi anlatılırken, portresindeki hangi ağırlığa öncelik verilmeli sorusu bugüne değin askıda kalmıştır. Alim midir?.. Tüccar mıdır? Mutasavvıf mıdır? Ehl-i zikir olup mahdut mudur? Taraklı'nın vakıf olmadığı "kişiliğindeki İstanbul ayağı" bizi nereye götürür? Ben de İrfan Hafız'ı yıllarca dinlemiş biriyim. Meselenin bir de Göynük ayağı vardır ki bizi tarihin derinliğine çeker. Bence "el sallayıp" üstünde durulmasa daha iyi olur. Her yanını konuştuğumuz Hacı Atıf Efendi'nin, dünya malı ve kantarın topuzu gibi konulara, seksen yıldan beri bulaştırılamamış olmasıdır. Ahi Naci.
eneskaracaoglu
13.01.2011 / 19:33:53
mustafa abi dedemle ilgili yazdıklarından dolayı teşekkür ederim
Bilge Yıldırım
12.02.2011 / 18:34:55
Anneannemin (Saadet Dikici) söylediğine göre dedesi Hacı Atıf Efendi' nin annesinin ismi Havva değil Hanife imiş. Çalışmalarınızda başarılar dilerim..

YAZARIN SON YAZILARI

Üçyüzaltmış Derece Halk

Üçyüzaltmış Derece Halk

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Meymenetsiz Ticaret, Maymunlaşan Siyaset (52)

Meymenetsiz Ticaret, Maymunlaşan Siyaset (52)

Mustafa Özbilge'nin yeni yazısı yayında...
Yok!

Yok!

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Ya Dış Mihrak Dedikleri İçleriyse (51)

Ya Dış Mihrak Dedikleri İçleriyse (51)

Mustafa Özbilge'nin yeni yazısı yayında...
Acılarımız Hafifledi

Acılarımız Hafifledi

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Dünya Bir Oda

Dünya Bir Oda

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.